Vil gjøre honning til et levebrød

STEINKJER: På gården Bjørka i Sparbu flyter den gule sommerhonningen i strie strømmer. Ekteparet Marie og Bjørn Inge Vorum er i ferd med å gjøre honning til levebrød.
Nyheter

Honningproduksjonen startet ved en tilfeldighet for to år siden, forteller Bjørn Inge Vorum. – Da leste jeg at Nord-Innherred Birøkterlag skulle holde kurs, og meldte meg på mest for moro skyld. Så kjøpte jeg to bikuber og ble medlem i Norges Birøkterlag. Ganske snart oppdaget jeg hvor interessant arbeidet er og økte antallet kuber til 13. I år har vi 40 bikuber som har gitt oss 600 kilo søt og god sommerhonning!

Framtidig gårdsdrift

– Målet er at vi begge to skal kunne jobbe på gården og leve av det vi produserer her, sier Marie Vorum. Hun er odelsjente på Bjørka, og sammen med ektemannen tok hun over gården ved nyttår. Begge har tatt agronomutdannelse ved Mære Landbruksskole. – Vi fortsetter med melkeproduksjon, men mindre lønnsomhet og stadig høyere krav gjør at vi må tenke i nye baner, sier Marie. Men det koster å starte honningproduksjon i stor skala. Ekteparet har nettopp investert i en automatisk slynge som sentrifugerer honningen ut av rammene. Foreløpig foregår arbeidet i masstua, men neste år skal et nybygg med slyngerom, lager og kjølerom stå klart. – Planene er godkjent, og vi har fått innvilget tilskudd fra Innovasjon Norge, forteller Bjørn Inge. – Slyngerommet kan vi leie ut når vi ikke bruker det selv. Det blir også godkjent for baking og ølbrygging. Etter hvert vil vi kanskje prøve å lage hudpleieprodukter av bivoksen.

Anvendelig biprodukt

Honning er så anvendelig at alle burde ha en krukke i skapet, mener Marie. – I tillegg til å være fin mot forkjølelse, egner den seg godt til baking. Brødet holder seg mykt og ferskt lenger, og det finnes mange spennende oppskrifter med honning. Scampi med chili og honning er en av dem. – Enkelte sier at de ikke liker honningsmaken. Prøv sommerhonningen først, den er mild og søt, oppfordrer Bjørn Inge Vorum. Om sommeren beiter biene deres på blant annet kløver og bringebær i sparbuområdet. Nå har de kjørt biene til Roan der de skal få kose seg med røsslyng og lage lynghonning. Den får en sterkere smak.

Klart for salg

I disse dager tappes honningen på glass med ny etikett og egen gårdslogo. Mattilsynet har gitt sine godkjenninger, og planen er å selge honning fra forskjellige gårdsutsalg, på messer og ved å besøke bedrifter. Marie vil gjerne selv være til stede for å fortelle om produktet som er "Sunnere enn mye annet".