Banet vei for Toyota

NAMSOS: Hans Evensen AS feiret 100-årsjubileum i helga. Hjørnesteinsbedriften som la forholdene til rette for Toyota i Norge for 41 år siden, fikk høre mange lovord av tidligere Toyota-sjef Per Baumann under festmiddagen.
Nyheter

Hans Evensen AS startet som et enmannsforetak i 1905 og er i dag en hjørnesteinsbedrift i Namsos med drøye 50 ansatte. Uavhengig av kriser i samfunnet har bilfirmaet på Spillumstranda overlevd i 100 år. Lørdag hadde firmaet invitert 160 gjester til festmiddag. – Jeg er mektig imponert over hvordan Hans Evensen AS har klart å tilpasse seg utviklingen i hundre år. Selv om kanskje ikke hundre år er så mye i forhold til andre ting som har skjedd i vår historie er det mye for et bilfirma, sa Per Baumann. Ifølge tidligere toppsjef i Toyota Norge, Per Baumann, har Hans Evensen AS vært en svært viktig samarbeidspartner for Toyota Norge i over 40 år. Baumann gikk så langt i festtalen sin som å si at Namsos-firmaet har en stor del av æren for at Toyota er Norges mest solgte bilmerke i dag. – Sammen med 13 andre bilforhandlere rundt om i landet fikk Hans Evens AS den tunge jobben med å selge merket inn på markedet i 1964. Jobben kunne virke svært dristig med tanke på at ingen hadde hørt om Toyota tidligere. Japan var fram til 1964 bare kjent for billige leker og jugl. Derfor var vi veldig spent på om noen virkelig ville kjøpe en bil fra dette landet, sa Baumann.

Men importørene slapp å vente lenge på svar. I 1965 hadde importøren et håp om at Hans Evensen AS skulle selge fire biler i løpet av året, mens det i virkeligheten ble solgt 21 biler. Til sammenligning ble det bare solgt seks Toyota i Trondheim i løpet av hele 1965. – Namsosfirmaet hadde så stor tro på Toyota fra dag en at hele Toyota Norge i Oslo lot seg overbevise om at det måtte satses stort over hele landet på Toyota. Baumann er imponerende over at Hans Evensen i løpet av 2005 vil selge drøye 200 nye Toyota fra anlegget på Spillum. I tillegg til Toyota har Hans Evensen AS blitt en markedsleder på Scania i Namdalen de siste 40 årene. Konsernet vil i år få en samlet omsetning på 120 millioner kroner.

Under festmiddagen lørdag der en rekke prominente gjester deltok, ble det overrakt gaver fra både Namsos kommune, Spillum Idrettslag, Olav Duun videregående skole, Scania og Toyota Norge. I festtalene fra både Joar Grande fra Olav Duun videregående skole og ordfører Kåre Aalberg ble det lagt stor vekt på hvilken viktig samfunnsaktør Hans Evensen AS er for utviklingen av Namsos-samfunnet. Daglig leder Odd Magnar Heggli og Hans Emil Evensen ga på sins ide uttrykk for at de er godt fornøyd med konsernet første 100 år i Namsos. – Vi føler at vi jobber i medvind. Hvis den positive utviklingen fortsetter, vil etterkommerne våre kanskje få oppleve å feire 200-årsjubileet, sier en fornøyd Hans Emil Evensen.