Med farlige forbindelser

Eks-verdalingen og finansmannen Christer Tromsdal (36) har hatt et nettverk fra topper i norsk næringsliv til kriminelle miljøer i flere år.
Nyheter

Inntil Tromsdal ble siktet av Økokrim i den såkalte aksjesaken i september 2000, var han en ukjent investor i Oslo – riktignok med høy sigarføring i finansmiljøet på Aker Brygge. Det samme miljøet var i flere år før dette bekymret for hans bekjentskaper i torpedo- og det kriminelle MC-miljøet.

Stilte opp

I februar 2001 beskrev Aftenposten koblingene i forbindelse med begravelsen til den kjente pengeinnkreveren Eivind "Makita" Johansen. Minnestunden ble holdt på restauranten "Skomvær", eid av et datterselskap til Tromsdals Aker Brygge Invest (ABI), i Oslo 22. desember 2000. Johansen var kjent som pengeinnkrever for Hells Angels, og Aftenposten gikk langt i å antyde at Tromsdal betalte gravølet. Blant gjestene var Hells Angels-toppene Leif Ivar Kristiansen og Torkjel Alsaker – samt en representanter for Tveita-gjengen. Overfor Trønder-Avisa har Tromsdal innrømmet bekjentskapene, men likte spekulasjonene rundt dette dårlig. – Ja, jeg kjenner folk som er døde, men har ingen annen tilknytning enn at jeg har vært i begravelsen. Det står mer respekt av å være i begravelsen, enn å skygge unna fordi det ikke "passer seg", sa Tromsdal tidligere i fjor.

Torpedo-kjenninger

Tromsdals kontakt med kjente torpedoer er påvist av flere medier, hovedsakelig i forbindelse med utestående pengekrav mot andre personer. Selv hevder Tromsdal at dette skyldes hans vennskap med finansmannen Ole Petter Lindegaard. I tillegg til Eivind Johansen er følgende nevnt: Frank Payberg, kjent torpedo som forsvant på mystisk vis i 2001. Delte kontorlokaler med Lindegaard og Tromsdal på Aker Brygge. Pengeinnkreveren Dag Verner Eriksen. Tiltalt for vitnepress i ABI-saken, ifølge tiltalen etter oppdrag fra Tromsdal. Jan Erik Iversen. Pengeinnkreveren som er siktet etter for å ha skutt Tromsdal i kneet i desember i fjor, angivelig fordi Tromsdal skyldte penger etter at Lindgaard gikk konkurs. I tillegg skal Tromsdal ifølge Kapital ha hatt forbindelser med Tariq Mahmood, dømt til 16 års fengsel for salg og oppbevaring av 7,4 kg heroin. Under rettssaken mot ham oppga han Tromsdal og Lindegaard som to av hans nærmeste venner, men dette har Tromsdal benektet på det sterkeste.

Ble avlyttet

Påstander om ulovlig vitnepåvirkning har også fulgt Tromsdal i flere straffesaker han selv – eller bekjente av ham – har vært trukket inn i. Senest skjedde dette ifjor, i forbindelse med straffesaken der han selv satt tiltalt for aksjejuks. Midt under den seks uker lange rettssaken ble han pågrepet og fengslet for flere slike forhold. Dette viste seg å bygge på avlytting av Tromsdals telefon. En av postene i tiltalen knytter seg til hans tidligere partner, verdalingen Jan Erik Olsen. Ifølge tiltalen skal han ha ringt Olsen høsten 2000 eller i januar 2001, og uttalt at han hadde kontakt med torpedoer i Hells Angels, og at Olsen måtte jobbe med ham, ikke mot ham. I straffesaken mot Mahmood skjedde det med motsatt fortegn. Da anklaget Tromsdal og Lindegaard advokat Håkon Ø. Schiong for at han forsøkte å få dem til å avgi falsk forklaring. Advokaten, best kjent som forsvarer til finansakrobaten Thomas Øye og pyramidekongen Jim Wolden, havnet på glattcelle – men ble senere frikjent for alle anklager.