Stor prestasjon i røft sjøvær

STEINKJER: John Otto Johansen fra Steinkjer synes tredjeplassen i kajakk-maraton i Vesterålen var verdt hver eneste av de 12 vannblemmene han sitter igjen med i hendene.
Nyheter

– Armene mine er fullstendig ubrukelige etter de 42 kilometerne der, men det er jo selvpåført og det var absolutt verdt det, sier Johansen, vel hjemme i Steinkjer igjen. Johansen padlet maratonen på fire timer og ett minutt, mens vinnertiden var tre timer og førtitre minutter. Kajakk-maratonen er en del av arrangementet Arctic Sea Kayak Race som gikk av stabelen 23.-27. Juli i Vesterålen. Maratonen blir regnet som VM i havkajakk.

Røff sjø

Padlere fra mange ulike land møtes på Artic Sea Kayak Race. Russere, latviere, svensker, dansker og selvfølgelig nordmenn møttes for å plaske rundt i fellesskap. Selve maratonen er lagt til siste dag. Før det har deltakerne vært igjennom en strabasiøs tur rundt Vesterålen. – Det er ganske hardt å starte på maraton etter å ha vært på flere dagers tur fra før. Særlig fordi vi til tider hadde temmelig grov sjø på turen. Johansen forteller om vind opp i kuling styrke på åpent hav, og bølgedaler dypere enn tjue meter. – Det er ikke fritt for at enkelte hadde en smule angst. Jeg ville aldri padlet under de forholdene alene, men fordi vi hadde følge av både kystvakta og en redningsskøyte følte jeg det var trygt, sier han.

Store dønninger

Johansen forsøker å beskrive hvordan det føltes å padle den grove sjøen. – Med så store dønninger padler vi opp og ned de store dønningene. Oppå disse dønningene er det mindre bølger på noen meter som vinden pisker opp. De slår i magen og over kajakken og gjør til at det blir temmelig friskt. I kajakk sitter man i vannskorpa og det er ikke fritt for at en følelse av dramatikk kommer snikende. Det var en tur hvor grensene mine ble tøyd ganske langt.

Natur-tur

Selv om møtet med det våte element var hardt, fikk Johansen registrert den slående naturen. – Med kajakk kommer man nært innpå dyrelivet. Både ørn og lundefugl fikk jeg observert på nært hold. Johansen synes også det er gode muligheter for å oppleve naturen fra kajakk i Nord-Trøndelag. – Flatanger og Vikna er ypperlig for havpadling. Også i fjorden rundt Steinkjer er det mange fine steder. Her er det ikke minst en del smulere. Havpadler-miljøet på Innherred er ifølge Johansen av et forholdsvis beskjedent omfang, men det finnes noen ildsjeler. – Det har vært en trend med kajakk de siste årene, og det er ganske mange som har en og padler små turer. Det er likevel ikke så mange som reiser på lengre padleturer. Derfor burde flere ta turen til Arctic Sea Kayak Race neste år. Det er for alle ferdighetsnivåer og det er mye å lære, sier John Otto Johansen.