– Dette var utrolig stort

Dansken Mads Kjær Pedersen (29) fikk god hjelp av kong Haralds fiskeguide, Tore Haukø, da han landet en rugg på 9,5 kilo i Bjøra.
Nyheter

Med en vanntemperatur på under fire grader, og haglbyger på 17. mai, ble starten på årets laksesesong i Bjøra alt annet enn optimal. Sesongen som åpnet natt til 15. mai hadde samlet laksefiskere fra hele Europa, men i løpet av de tre første dagene ble det ikke tatt en eneste laks i storlakselva, til tross for et omfattende fiske på de fleste valdene i Bjøra. Årets første laks ble ikke landet før søndag formiddag 18. mai. Det var bergenseren Johnny Donna (53) som fikk æren av å ta den første laksen, som veide 6,6 kilo og ble tatt på valdet Stor-Skogmo klokken 09.25.

– Utrolig moro

– Det var utrolig moro at jeg skulle få lov til å ta årets første. Jeg hadde verken hov eller klepp, sa da jeg til slutt fikk laksen inn til land løftet jeg den opp av elva etter sluken, sier Johnny Donna, som fisker i Bjøra for niende gang i år. Donna har personlig rekord på 11,8 kilo i Bjøra fra 2002, men han ser ikke bort fra at rekorden kan bli slått under årets besøk i Namdalen. – Hvis det kommer litt varme nå tror jeg fiske vil ta seg betydelig opp, og da kan vi få eventyrlige forhold for storlaksfiske, sier Donna, som skal fiske i Bjøra sammen med kompiser fram til 31. mai.

Feiret med champagne

Men det var ikke bare Johnny Donna som fikk fast fisk på kroken i går. Like før klokken 12.40 i går fikk dansken Mads Kjær Pedersen fra København sitt livs fiskeopplevelse på valdet Himo/Roem. Kjær Pedersen, som er på sin første fisketur i Bjøra, landet en rugg på 9,5 kilo. – Dette var utrolig stort. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få en så stor laks, sier Kjær Pedersen som ikke legger skjul på at pulsen var rekordhøy under kampen med storlaksen – som varte i drøye 15 minutter før den la trygt på land. 29-åringen fra København er full av lovord over lakseguiden Tore Haukø fra Trondheim, som tok ansvar for at den flotte hannlaksen på 95 centimeter kom på land. Tore Haukø, som har guidet for kongen i fem år i Bjøra, har landet over 1.000 lakser siden han startet å fiske i elva i 1974. – Gjett om laksen skal feires med champagne i kveld da, sier Kjær Pedersen – og stryker forsiktig over den nygåtte laksen som er full av lus.

Drøm i oppfyllelse

Mads Kjær Pedersen har de senere årene jobbet som fiskeguide i en smålakselv på Island, men han har aldri opplevd å få storlaks på kroken tidligere. 29-åringen hadde inntil i går en personlig rekord på fire kilo. Dansken forteller at det var Tore Haukø som fikk ham til å ta turen fra København til Overhalla på torsdag. De to møttes på Villmarksmessa på Lillestrøm for en drøy måned siden. – Da jeg ble invitert til tidligfiske i Bjøra takket jeg raskt ja. Målet med turen var å få se en storlaks under oppholdet, sier Kjær Pedersen, som aldri hadde trodd at han selv skulle få en storlaks på 9,5 kilo på sin første fisketur til Namdalen. Ifølge Kjær Pedersen var opplevelsen så utrolig stor, at han allerede nå kan love at han kommer tilbake igjen neste år. Han understreker at Bjøra har fått en ny og trofast fiskevenn, og et elva heretter skal omtales som et paradis for fluefiske. – Det jeg opplevde ved elva i dag lar seg vanskelig beskrive med ord, ut over at det er utrolig stort, sier Kjær Pedersen med et bredt smil. I tillegg til Johnny Donna og Mads Kjær Pedersen fikk Sigge Hallstedt ved Skogmo gjestgiveri en flott sjøørret på drøye 1,6 kilo. Det ble også observert en god del laks på elva i går ettermiddag, og det forventes et godt fiske i tiden framover hvis vanntemperaturen blir litt høyere.