Sverre (91) har aldri spist middag

Sverre Oldervik fra Leksvik som fyller 92 år i neste måned har aldri spist middag. – Jeg spiser alt som er godt, sier Sverre.
Nyheter

Til tross for sin framskredne alder og for et kosthold som får de fleste kostholdseksperter til å hoppe i stolen, ser Sverre Oldervik uforskammet frisk og ungdommelig ut.

Har aldri likt middag

Det ligger ikke noen form for fanatisme eller tungtveiende grunner bak Olderviks spesielle kostvaner.

– Jeg liker ikke verken smaken eller lukta av middag. Jeg blir nesten litt kvalm når jeg kjenner lukta av middagsmat, sier Sverre, som heller ikke spiste middag da han var barn. Som den midterste av sju søsken ble det heller ikke gjort noe stort nummer ut av at han ikke spiste middag. Mora bakte godt brød, og det holdt lenge for Sverre.

Når Sverre sier at han ikke spiser middagsmat, gjelder det alle former for kjøtt, fisk og tilbehør. Han spiser verken poteter, grønnsaker eller frukt. Eneste unntaket er friske jordbær, som han enten skjærer opp til pålegg eller lager kompottdessert av. For er det noe Sverre liker ekstra godt, er det desserter.

– Når jeg er et sted hvor det serveres middag får jeg gjerne to porsjoner dessert i stedet for middag. Jeg bruker ellers å ta med meg et par brødskiver i lomma når jeg vet det serveres middag. Det hender også at folk koker grøt til meg, for det vet de at jeg spiser.

Alt som er godt

Sverre sier selv at han har en enkel leveregel når det gjelder mat.

– Jeg spiser alt som er godt.

For Sverre innebærer det kaker av alle slag. Wienerbrød, desserter, sjokolade, brus og andre søtsaker. Det som først og fremst holder Sverre i live i det daglige er likevel brødet som han baker selv. Han har tre brødformer, og han baker ofte ni brød i slengen. Brødene går unna. Både barn, barnebarn og oldebarn er glade i brødene til Sverre. På brødet bruke han gjerne brunost, sirup, gomme, prim eller HaPå. Dersom han får egg, spiser han bare det hvite. Ved siden av brød, spiser han også mye grøt.

Sverre forteller at han bruker alle sorter mel til brødet og grøten. Han savner det tørkede byggmelet de laget på Nygården da han var barn, men har også lært seg å sette pris på nymotens matvaner.

– I dag er det jo så mye ferdigkokt grøt å få kjøpt på butikken. Det er bare å putte den i mikrobølgeovnen.

Skyr piller, røyk og alkohol

Sverre har jernhelse og har åpenbart ikke tatt skade av det spesielle kostholdet.

– Jeg har aldri hatt noe kluss med magen.

I løpet av sine snart 92 år har han heller ikke ligget influensasyk én dag. Og det skyldes ikke at han har kompensert for manglende frukt og grønt ved å spise vitaminer og kosttilskudd. Han nærmest skyr tabletter i alle former. Alkohol og røyk har han også holdt seg borte fra, av den enkle grunn at han ikke liker smaken. Han prøvde å feire 50-årsdagen med litt alkohol, men det gikk ikke. Trolig har det også vært like greit at han ikke har rørt alkohol, Gjennom et langt arbeidsliv har han vært både drevet med ambulanse, drosje, skyssbåt, kranbil og bilverksted og har stått til rådighet til alle døgnets tider. Sverre kjører fortsatt bil, og har så langt ikke hatt noen problemer i den årlige legekontrollen.

Sin første drosjebil anskaffet han allerede i 1938. Det var en åpen Ford A med sju seter. Kona Mathilde som gikk bort før påske var for øvrig den første kvinne i Trøndelag med førerkort for drosje.

I mange år var han glad i å reise både i inn- og utland sammen med Mathilde. De var ofte på turer til Jugoslavia.

– Hva fant du å spise der?

– Jeg spiste mest seige rundstykker.

Militæret krevde legeattest

Da Sverre skulle på førstegangstjeneste på Steinkjersannan året før krigen, ble hans spesielle kostvaner lagt merke til allerede ved første dags bordsetning.

– Da jeg sa til befalet at jeg ikke spiste middag, men bare ville ha brød ble jeg dimittert og bedt om å komme tilbake året med legeattest som viste at jeg ikke skulle spise middag. Men så kom jo krigen, og jeg hørte ikke mer fra Forsvaret.

Sverre innrømmer at det også har sine fordeler å ha et så enkelt kosthold. Han trenger ikke bruke tid på å lage middag. Handlingen i matbutikken blir også enkel. Det går mest i mel og gjær til bakingen og sirup og brunost til pålegg.

– Jeg slipper også å spekulere på hva sort kjøttpålegg jeg skal handle, sier Sverre.


Denne artikkelen ble publisert 28. april 2010.

Sverre Oldervik har siden den gang gått bort.