Far slurver med barnas tannpuss

Kun halvparten av fedre med barn under seks år hjelper alltid til med tannpussen. Åtte av ti mødre gjør det samme.
Slik skaper du gode tannhelsevaner
  • Start tidlig med tilvenning av tannbørsten, gjerne før første tann kommer. La barnet få leke med tannbørsten, puss på bamser og dukker for å ufarliggjøre.
  • Foreldre bør hjelpe barna med tannpusserutinene, både morgen og kveld, fram til de er 12 år.
  • Del tennene inn i fire soner og puss minimum 30 sekunder på hver sone. Hvor mye sprell kan du finne på, på 30 sekunder? Rekker du å synge en sang «Det blir aldri hull i en tann som er ren!» eller fortelle en liten historie om Karius og Baktus? Slike ting kan være med på å motivere barna!
  • Involver barna i hele tannpusseprosessen. Fortell om hvorfor det er viktig for tennene, forklar hvordan du selv pusser tennene hver eneste dag, og la barnet selv få være med å velge tannbørste og tannkrem.
Slik forebygger du tannskader
  • Velg vann uten smak som tørsteslukker.
  • Unngå hyppig inntak av brus, lettbrus, sportsdrikker, juice, vin og sure godterier.
  • Drikk vann etter inntak av sure drikker for å nøytralisere syren, og unngå å pusse tennene rett etter inntak av syreholdig drikke og mat. Vent minst en halv time.
  • Bruk myk tannbørste og tannkrem med fluor to ganger om dagen.
  • Sørg for ekstra inntak av fluor, f.eks. skylling eller tabletter, for å styrke emaljen. Gå regelmessig til tannlegen.
Nyheter

– Dårlig tannpuss gir dårlige vaner som varer livet ut. Det er oppsiktsvekkende at så mange fedre forsømmer sin del av ansvaret for å gi barna sunne tenner resten av livet, sier Camilla Hansen Steinum, president i Den norske tannlegeforening i en pressemelding.

Onsdag ble verdens tannhelsedag markert, og i den forbindelse tok Den norske tannlegeforening temperaturen på tannhelsevaner i Norge.

Nye drikkevarer skader tennene

Det de fant skaper grunn til bekymring. Selv om nordmenn er blant de med best tenner i verden, registrerer Den norske tannlegeforening at nye typer drikkevarer skader på tennene. De ser også at dårlige vaner fra foreldrene svært ofte overføres til barna.

De aller fleste barn i Norge i dag har friske og sunne tenner, som følge av stort fokus på fluor og regelmessige besøk til tannlegen.

– Men det finnes barn i alle samfunnslag som vi enkelt kan se at ikke pusser tenner skikkelig hver morgen og kveld. Disse vanene tas med videre i ungdoms- og voksenalder, sier Steinum.

Undersøkelsen viser klart at fedrene har mye å lære av sitt motsatte kjønn. Åtte av ti mødre med barn under seks år hjelper alltid til med tannpussen.

Viktig med tidlig forebygging

Gjennom tidlig forebygging av tannskader, har befolkningen i dag færre hull enn vi noen gang har hatt. Samtidig ser Tannlegeforeningen med bekymring på en helt ny type utfordring. 36 prosent av befolkningen har et lite bevisst forhold til hva juice, brus og søtsaker gjør mot tennene.

Menn i aldersgruppen 15–24 år er svært lite bevisst, 50 prosent svarer nei på spørsmålet om de har et bevisst forhold til å avgrense inntaket av juice, brus eller søtsaker i den hensikt ikke å skade tennene.

– Dette ser vi resultatene av i hvert eneste klasserom over hele landet. Barn helt ned på ungdomsskolen kjøper juice og brus som tørsteslukker i store menger, noe som raskt gir utslag på tennene, sier Steinum.

Stygge syreskader

Syreskader på tennene, også kalt erosjon, er en stor tannhelseutfordring. Hyppig inntak av sure drikker er en viktig årsak til syreskader på tennene. Kullsyrevann med tilsatt smak kan gi like store etseskader på tennene som sukkerholdig brus.

Anslag viser at hver femte 20-åring har emaljeskade på tennene. Det kan bli et samfunnsproblem, og ikke minst et problem for hver enkelt som opplever slike skader.

– Her må hver enkelt ta grep, først og fremst handler det om opplæring, sier Steinum.