Mange veier stengt av ras og uvær

Store snømengder og regn førte søndag til skred og flere stengte veier på Sør- og Vestlandet. Også i Finnmark var mange veier stengt på grunn av uvær.
Nyheter

Flere av de store overfartsveiene på Vestlandet var stengt, og flere bygder rundt om i landet var isolert etter ras. Det er imidlertid ikke meldt om alvorlige hendelser som følge av uværet noe sted i landet.

E134 over Haukelifjell kunne søndag ettermiddag åpnes, men veien er utover kvelden stengt på flere andre steder grunnet ras eller rasfare. I morgentimene søndag gikk det flere ras langs riksvei 13 mellom Sand og Erfjord i Rogaland. En bil ble truffet, men ingen kom fysisk til skade.

I Sogn og Fjordane er også fylkesvei 7 ved Tokagjelet og Fylkesvei 8 ved Åkre stengt grunnet snøras. En rekke veier er også stengt grunnet rasfare.

– Det har gått flere snøskred i Rogaland, men så langt har vi ikke fått noen meldinger om ulykker. Mye snø i fjellet, mildvær og regn fører til stor rasfare, sier operasjonsleder Egil Karlsen i Rogaland politidistrikt til NTB.

I Finnmark er alle fjelloverganger stengt, melder NRK. Politiet har ikke fått melding om ulykker.

– Livsfarlig

I Hordaland ble riksvei 13 sperret av ras utenfor Odda søndag formiddag.

– Vi advarer sterkt mot å ferdes i rasområdet til fots, noe flere har forsøkt. Det er livsfarlig, sier operasjonsleder Konrad Grindeland i Hordaland politidistrikt.

Han oppfordrer også folk i bergensregionen til å avpasse farten på grunn av mye vann på veiene.

– Foreløpig har vi hatt ett trafikkuhell. Vi ber folk om å kjøre forsiktig på grunn av mye overvann på veiene så vi unngår flere ulykker, sier operasjonslederen.

Isolert

Flere bygder i Sogn og Fjordane er isolert etter en rekke ras på fylkesveien mellom Aurlandsvangen og Skjerdal. Tolv fastboende er isolert i Skjerdal, og ifølge Vegtrafikksentralen er rasfaren så stor at veien ikke kan ryddes søndag.

– Veien er stengt for all ferdsel. Det er ulovlig å krysse området, sier vaktoperatør Roger Nedberge Hille i Statens vegvesen.

Også bygdene Veitastrand i Luster og Otterdal i Hornindal er isolert, melder NRK.

Sørlandsbanen gjenåpnet

Også i Vest-Agder førte mildværet til problemer. Sørlandsbanen ble søndag formiddag stengt mellom Moi og Egersund da et ras sperret jernbanelinjen.

Få timer senere ble strekningen stengt for andre gang etter et nytt snøras, men ved 16-tiden kunne banen åpnes igjen.

I Sirdal er hyttefolket delvis isolert, siden fylkesvei 42 er den eneste åpne veien ned fra fjellet. Flere ras rammet området søndag.

– Det er regn og is på veiene, og mange biler kjører piggfritt. Det er lange køer og stor trafikk på fylkesvei 42, sier Kjersti Hovemoen ved Vegtrafikksentralen i Telemark til NTB.