Evy ga ikke opp drømmen

På fredagens Framsnakk-konferanse i Steinkjer gikk skuespiller Evy Kasseth Røsten på scenen og fortalte om den lange prosessen fram til «Eplene i Messehagen».

SPESIELL ROLLE: På gårsdagens Framsnakk-konferanse i Steinkjer gikk skuespiller Evy Kasseth Røsten på scenen som seg selv og fortalte om hvordan hun fikk ideen om gruvespelet "Eplene i Messehagen" og prosessen fram til ferdig teater.  Foto: Sigrun Bakken

Nyheter

Røsten fortalte om hvordan hun som barn gikk rundt i gruvesamfunnet og følte seg annerledes. Så begynte hun å granske sine røtter.

Hun fortalte om følelsen av en rotløshet som ikke var til å holde ut, og at hun som voksen begynte å forstå hvor hun kom fra. At det gamle gruvetårnet i Malm ble jevnet med jorda syntes hun var forferdelig. Et historisk landemerke var revet, og Evy bestemte seg for at 100 års gruvehistorie ikke skulle gå tapt.

Stolthet og tilhørighet

– For vi som kom fra Malm hadde en spesiell historie som vi skulle være stolte av, sa Evy til de drøyt 80 konferansedeltakerne. Hun ønsket å vise de unge malmbyggene røttene og la de eldre fortelle historiene. Evy hadde skapt en drøm som hun bestemte seg for ikke å gi opp.

«Å skape ei framtid» var tittelen på foredraget, og Evy mener at «Eplene» har skapt stolthet og tilhørighet i Malm-samfunnet.

– Bygda lever videre på mange plan, og gruvespelet er et levende eksempel på at kultur styrker selvfølelse og ryggrad i et lokalsamfunn. Min tilhørighet og identitet er i Malm. Vonde hendelser kan bli vakre. De har gjort meg til den jeg er i dag, og jeg er ganske fornøyd, sa Evy Kasseth Røsten, som illustrerte sitt foredrag med bilde- og videoklipp, både fra lokale medier og fra gruvespelet.

Fredrikkes dag

Kvinnedagsarrangementet i Steinkjer markerte også starten på feiringen av stemmerettsjubileet. Sanitetsgrunnlegger og kvinnesaksforkjemper Fredrikke Marie Qvams kamp for kvinners stemmerett bidrar ifølge ordfører Bjørn Arild Gram til å sette Steinkjer på kartet.