Endelig blir whisky-drømmen virkelig

25. april 2016 kan Peder Andresen endelig smake sin egen whisky, tretten år etter at han lanserte ideen om trøndersk whisky.

En opprømt whiskykjenner Ole André Urvold lukter på det som om tre år blir den første whiskyen fra Peder Andresen og Jørn G. Anderssen. Foto: Johan Arnt Nesgård 

Nyheter

Ole André Urvold, i whiskyklubben WhiskyBar er blank i øynene. Han har fått hilse på to centiliter av Peder Andresens og Jørn Anderssens dobbeltbrente maltsats som skal bli den første nordtrønderske whisky.

Stedet er Klostergården Håndbryggeri på Tautra, og anledningen er Trønder-Avisas besøk for å skrive om at verdens første trønderske whisky er under modning.

– Fruktig med smak av mentol, peppermynte, eucalyptus og noe som minner om søtlig overmoden appelsin. Selv om det er kun 14 dager siden dette ble dobbeltbrent og tappet på eikefat, er det null råspritlukt og fuselsmak. Derimot kjenner jeg gode ettersmaker på rekke og rad, blant annet noe som minner om karamell. Dette lover godt, sier Urvold.

Våknet av mareritt

Whiskygründer Peder Andresen fra Markabygda i Levanger gliser i skjegget. Han er både glad, rørt og lettet.

Det har han også all grunn til å være. I tretten år har han lagt ned en ubøyelig innsats med stoisk tro på sin drøm. Det har ikke manglet på motbør.

– Det har gått med masse tid, energi og penger. Jeg vil tro jeg har passert millionen i grunnlagsinvestering i form av tid, penger og arbeid, sier Andresen mens han lukter på de edle dråpene som om nøyaktig tre år minus fjorten dager kan klassifiseres som verdens første nordtrønderske singel malt whisky.

– Jeg må innrømme at jeg våknet gråtende av et mareritt for et par dager siden. Da drømte jeg at det var gått hull på den ene tønna med whiskysprit. Det var en fæl drøm, smiler han mens han smaker på testskvetten.

Holdningsendring

Andresen møtte lite velvilje fra myndigheter og forståsegpåere da han i 2000 begynte å snakke om et trøndersk whiskydestilleri som kunne produsere 100.000 liter i året.

Fra å bli oppfattet litt useriøst i starten, opplevde han etter hvert en helt annen respons.

– I dag er det langt bedre forståelse for lokalt produsert mat og drikke. Det føles stort å ha kommet så langt. Nå har jeg fått bekreftet at det lar seg gjøre å produsere whisky i Norge. Forutsetningene i Trøndelag er like gode som i Skottland, sier Andresen som etter flere års utrettelig jobbing med prosjektet fant en likesinnet i ølbryggeren Jørn Anderssen på Tautra i Frosta.

Fra Markabygda til Tautra

Jørn Anderssen hadde selv tenkt tanken om et brenneri i tilknytning til Klostegården Håndbryggeri og gårdsbutikk på Tautra da han traff Peder Andresen på etablererkurs ved Mære landbruksskole.

Anderssen er glad for at de traff hverandre.

– Whiskyproduksjon passer godt til Klostergården. Ikke minst passer det godt til ølbryggingen og matserveringen vi driver. Nå tar vi whiskysatsingen trinn for trinn, så får vi se hva det blir til, sier Anderssen.

Når den første trønderske whiskyen er klar om tre år, vil Klostergården kunne servere lokalt produsert mat i kombinasjon med lokalt produsert øl og trøndersk whisky.

– I Skottland gjør flere destilleri også butikk på brennevinet før det blir fullverdig whisky. Blir vår whisky bra, får se hva vi finner på. Dette er i alle fall veldig spennende, sier Jørn Anderssen.

Andresens drøm i 2000 var et destilleri som produserer 100.000 liter i året. Det krever investeringer på 40–50 millioner kroner og er fortsatt en drøm.

– Vi starter med å produsere 200 liter i uka, så utvider vi kapasiteten trinn for trinn   og ser hvordan det går, sier de to som etterlyser trøndersk malt laget av bygg tørket og røkt over oreflis.