– Jeg ble svindlet av politi-ansatt

Den gjeldstyngede firebarnsmoren i trettiårene skal være én av flere som ble fralurt penger av en bedragerisiktet namsfullmektig (46). – Han ba meg ta ut 15.000 kontant, legge pengene i en konvolutt og levere den på hans kontor, sier steinkjerkvinnen.

Steinkjerkvinnen reagerte på måten hun fikk beskjed om å levere pengene til politiet på, men forteller at hun til å begynne med ikke fattet mistanke om at noe kunne være galt. 

Fakta

Korrupsjonssaken

  • En 46 år gammel mann er tiltalt for grov korrupsjon etter at han som NAV-ansatt i Verran kommune skal ha krevd personlig vederlag for tjenester han ga som offentlig tjenestemann.
  • Spesialenheten for politisaker har etterforsket saken, fordi mannen tidligere jobbet hos Namsmannen i Steinkjer, og var ansatt i Nord-Trøndelag politidistrikt.
  • Som politiansatt skal mannen ha gjort seg skyldig i grove bedragerier.
  • Totalt omfatter saken sju tilfeller av bedragerier og ti tilfeller av korrupsjon, samt et tyveri og ulovlig oppbevaring av våpen og ammunisjon.
  • Mannen skal ifølge tiltalen ha hatt en vinning på over 200.000 kroner for forbrytelsene han er tiltalt for.
Nyheter

Den gjeldstyngede firebarnsmoren hevder den bedragerisiktede namsfullmektigen (46) lurte henne til å legge 15.000 kroner i en konvolutt – og levere pengene på hans kontor.

Som ansatt hos namsmannen skulle den nå bedrageri- og korrupsjonstiltalte 46-åringen hjelpe gjeldsofre med å få skikk på økonomien. I stedet loppet han dem for tusenvis av kroner. En av den tiltaltes ofre er en firebarnsmor i trettiårene fra Steinkjer.

Frivillig gjeldsordning

– Jeg trengte økonomisk bistand og ville søke om frivillig gjeldsordning. Jeg fikk den nå tiltalte mannen som min kontaktperson i politiet, forteller kvinnen, som ønsker å være anonym av hensyn til sine barn.

Steinkjerkvinnen var den første som anmeldte mannen. For hennes del startet kontakten med namsmannen i 2007.

– Jeg leverte inn en søknad om frivillig gjeldsordning i 2007. Namsmannen brukte to år på søknaden, og da ordningen først trådte i kraft i 2009 hadde jeg så liten inntekt at jeg ikke hadde noe ekstra til kreditorene. Derimot fikk jeg som alenemor tilbake 30.000 på skatten og ga beskjed til namsmannen om dette. Namsfullmektigen sa at jeg måtte være klar over at jeg ikke kunne beholde alle pengene, men at de måtte gå til å betale gjeld. Jeg skulle få lov til å beholde halvparten, men da var han etter egen mening snill, forteller 31-åringen.

Steinkjerkvinnen reagerte på måten hun fikk beskjed om å levere pengene til politiet på, men hun forteller at hun til å begynne med ikke fattet mistanke om at noe kunne være galt.

Penger i konvolutt

– Han ba meg ta ut 15.000 kontant, legge pengene i en konvolutt og levere den på hans kontor. Kvittering kunne jeg ikke få – innleveringen av pengene skulle komme fram av mine papirer når saken var ferdig, forteller firebarnsmoren.

I 2010 byttet mannen jobb, og startet som økonomisk rådgiver hos Nav i Verran kommune. Det var først etter at firebarnsmoren ringte sin nye kontaktperson hos namsmannen at hun skjønte at hun var blitt lurt.


Politiansatt (46) tiltalt for bedragerier og korrupsjon

– Dette har rammet enkeltpersoner hardt, men det har også rammet tilliten til offentlige myndigheter, og ikke minst Verran kommune, sier Verran-rådmann Jakob B. Almlid.


– Etter hvert syntes jeg det var rart at jeg ikke hadde fått noe beskjed fra noen kreditorer om at jeg hadde begynt å betale ned på gjelda. Jeg kontaktet derfor min nye kontaktperson og etterspurte informasjon om hva pengene var gått til, og spurte samtidig om det fantes noe papir på pengene jeg leverte kontant til namsfullmektigen. «Vi har ikke fått inn noen penger fra deg», var beskjeden jeg fikk. Der og da skjønte jeg at det var ting som ikke stemte, og bestemte meg umiddelbart for å anmelde forholdet, sier kvinnen.

Spesialenheten for politisaker mener at 46-åringen, som konsulent og namsfullmektig i Nord-Trøndelag politidistrikt, har begått grovt bedrageri mot sju gjeldsofre for til sammen 106.000 kroner.

Ifølge den omfattende tiltalen – som også omhandler flere tilfeller av grov korrupsjon mens han jobbet som Nav-ansatt i Verran kommune – skal mannen ha bedt gjeldsofrene om penger til å betale deres kreditorer. Men i stedet for å betale ned brukernes gjeld, skal 46-åringen ha tatt pengene selv.

– Jeg var i tillegg på tur ut av et ekteskap og var ganske skjør. Han hadde full kontroll og var fullstendig klar over min situasjon. Jeg var ikke redd, men jeg følte hele situasjonen veldig ubehagelig, forteller kvinnen.

Anmeldte svindelen

Steinkjerkvinnen leverte en fullstendig anmeldelse av svindelen, og saken ble sendt videre til Spesialenheten for politisaker. Kvinnen føler en viss lettelse over at det er flere som har gått til anmeldelse av 46-åringen.

– Jeg var sint, og følte meg trampet på. Nå er det i alle fall flere som har opplevd noe av det samme som meg. Det gir meg en viss trygghet, og det styrker min sak, sier kvinnen.

46-åringen har i politiavhør benektet både bedrageriene som politiansatt og korrupsjonen fra tiden som Nav-ansatt. Ifølge forsvarer Bertil Smalås vil han nekte straffskyld når rettssaken mot ham kommer opp i Inntrøndelag tingrett 13. november.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han mener at han ikke har gjort noe galt. Utover det har ikke vi noen kommentarer, sier Smalås. 

Det er totalt avsatt elleve dager i retten til behandlingen av saken.