Økologiske søtsaker fra Sparbu-gård

Det startet med to bikuber, for moro skyld. I fjor ble det produsert om lag fire tonn økologisk honning fra 100 kuber, og nå skal produktene omsettes gjennom NorgesGruppen.
Nyheter

Marie og Bjørn Inge Vorum på gården Bjørka i Sparbu har produsert honning siden 2003. I 2006 solgte de melkekvoten. Den nye «buskapen» består av et enormt antall bier, bosatt i 200 kuber, og akkurat nå er gårdsfolket spente på hvordan biene har taklet den kalde vinteren.

Marie har allerede sett noen bier i sola, men de har ganske sikkert ikke kommet levende hjem til kuben. Bier på luftetur vinters tid er risikosport.

Det var i fjor sommer ekteparet bestemte seg for å doble antallet bikuber, og målet for årets honningproduksjon er åtte tonn.

Ut i butikkene

Fra 1. februar i år omsettes honningen fra Bjørka gjennom NorgesGruppen. Det betyr at den er obligatorisk i varesortimentet i samtlige av landets Ultra-butikker og frivillig i Meny-butikkene. I sistnevnte gruppe har både Namsos og Verdal tatt inn honningen.

Sommerhonning med ørsmå peanøttbiter eller ditto sjokoladebiter høres unektelig noe underlig, men det smaker godt. Det gjør også honning med mintsmak. Birøkterne i Bjørka satser ganske spenstig ved å smaksette et ellers tradisjonsrikt produkt. I tillegg tappes også ren sommerhonning og lynghonning.

– Honning med peanøtter er godt alternativ til peanøttsmør på brødskiva, reklamerer Marie. – Og honning med sjokolade er godt i varm melk, supplerer gemalen.

En av fire store

– Gjennomsnittlig forbruk av honning i Norge er cirka en halv kilo per person. Vi ønsker å bidra til at forbruket øker, sier Marie Vorum.

Driverne i Bjørka synes det er stort å ha kommet inn i en landsomfattende omsetningskjede. Ekteparet Vorum er en av fire store honningprodusenter i Nord-Trøndelag.

– Hva kreves for å drive økologisk honningproduksjon?

– Biene må ha tilgang på usprøytet utmark, være plassert i tilstrekkelig avstand fra motorveg, søppelfylling og rapsåkrer, forklarer birøkterne som innehar 200 av landets cirka 1.400 bikuber som er godkjent for økologisk drift. Selv fikk de godkjent driften som økologisk i fjor sommer, og produktene er dermed Debio-merket.

Nå er honningprodusentene i Sparbu spente på salget og forbrukernes reaksjon på produktene. De håper også på å få i stand flere avtaler om omsetning.

Fascinerende

Både Marie og Bjørn Inge Vorum er fascinert av bisamfunnet, både hvordan det er bygd opp og bienes arbeidsevne. For biene er meget travle, og de har ulike oppgaver. De holder vakt, gjør rent, samler pollen og nektar, bygger celler, produserer honning, fôrer larver og oppvarter dronningen.

Ekteparet har investert store summer i bikubeutstyr, slynger, produksjonslokale, bil, design, markedsføring og produktutvikling. – Uten støtte fra Innovasjon Norge hadde ikke dette gått, sier Marie Vorum, uten å oppgi noen konkret investeringssum.

Nå håper birøkterne på en vår og sommer med frodig blomstring og godvær. Det er spesielt viktig med godvær når bringebærbuskene blomstrer, og når biene er på lyngtrekk. Og biene fra Bjørka drar på lyngtrekk ved kysten, i Roan og Vallersund. Det betyr mange og lange bilturer for birøkterne.