Har skrevet 14 bøker om villmarken

– Jeg vokste opp med fortellere, sier John Sivert Opdahl. Nå skal han dele noen av sine egne historier med Trønder-Avisas lesere.

–  Fortellingene fra skogen og fjellet sitter i kroppen, sier John Sivert Opdahl. Foto: Enok Moe. 

Nyheter

25. september starter elgjakta i Nord-Trøndelag. Det ønsker vi å markere blant annet med foto fra våre lesere.

SE JAKTBILDENE HER: Bilder fra jakta i Nord-Trøndelag

Revehunden hylte

John Sivert Opdahl tok sin første prærieulv i 1984 og har skrevet 14 bøker om villmarkens gleder og sorger. Fangstmannen og historiefortelleren fra Steinkjer har siden han var liten gutt vært sjarmert av de som virkelig kunne fortelle en god historie fra fjellet.

–  Jeg var heldig med mine foreldre. Mor Pegny var i slekt med Eliot og Louis Kvalstad, og kunne synge Gale-Truls med så stor sorg i stemmen at revehunden som lå i vedkurven hylte. Min far Jens var halvbror til Kristoffer Updahl og onkel til Jakob Weidemann. Han tok meg med ut i skogen fra jeg var liten guttunge – og nåde meg hvis jeg trampet av en tørrkvist. Han lærte meg å se på sporene av revehunden vår da den la i vei over åkeren, og hvordan disse sporene utviklet seg fra morgen til kveld, forteller Opdahl.

Den første læresetningen John Sivert Opdahl lærte av sin far var klinkende klar:

– Far fortalte at for hver meter du går inn i skogen er du en meter nærmere et vilt.

Skyld i utforkjøring

Opdahl husker veldig godt første gangen en av hans fortellinger ble lest opp over radio.

– Den første fortellingen min ble lest opp i Dampradioen på Steinkjer for mange år siden. Da var det et landpostbud på Beitstad som kjørte av veien – med sola i ryggen på en dag uten vind. Kranbil og doktor ble selvsagt rekvirert. Da de fikk postbudet opp av grøfta spurte de om at han hadde fått et illebefinnende. Nei - han hadde bare fått et latteranfall da han hørte fortellingen om Drym på radio, humrer Opdahl, og legger til at etter sigende skal postsjefen på Steinkjer i etterkant ha ringt lydstudioet på Dampradioen og spurt om det virkelig var nødvendig å spille John S. Opdahl i beste sendetid.

– Sitter i kroppen

For John Sivert Opdahl handler fortellingene om fargelegge opplevelser – såvel de sannferdige som de heller tvilsomme:

–  Fortellingene sitter i kroppen. Jeg var tre år første gang jeg kom til Daltjønna i Ogndalen. Her lå den nedråtnede hytta til Fylkesmann Gulldahl. En sprukken feleovn, ei hytte uten tak - og med en bred brisk med knusktørt granbar. Jeg var på min første fjelltur med far Jens. Liss-Jakob Weidemann bar meg på ryggen. Vi skulle være ei uke i fjellet, og kun leve av fisket, så mark-linene ble satt.

Om kvelden lå vi tre side om side i den brede brisken med meg i midten. Jeg så opp på stjernene, og far fortalte om den gamle indianerhøvdingen som var så forbannet på  hakkespetten som hadde hakket hull på himmelen. Den harde vinden kom med kveldsmørket. I kast kom den drivende ned fra Peakhaugen og huiet gjennom skogene. Jeg hørte at bølgene slo inn over bredden nedenfor hytta. Av og til slo vinden ned igjennom det åpne taket  og ovnsrøret  blåste flammetunger ut ovnsluka og opp fra de glisne kokeringene på feleovnen.

Rød-skinnet fra flammene lyste opp en vegg med  motiv av jegere, elg, hund og ordet «Elchjagd 1936». Far min trodde det var en av Kruppbrødrene som hadde tegnet motivet. De lå inne i hytta år etter år og jaktet på bjørn, elg og tiur. De var søskenbarn til Otto Schulz, som også bodde her da han skjøt sin siste bjørn i Ogndalen, forteller Opdahl.

Send oss dine bilder og historier

Vi ønsker å se hvordan du har det på jakt, samtidig som vi vil presenterer jakthistorier fra tre av de største jegerne og fortellerne som har ferdes i nordtrøndersk natur. Bli med når godseier Schulz i 1898 besøker eneboer Ole Gomolien ved Skjækervatnet, når Baron von Koppy legger ut på elgjakt fra Mokk gård, og ikke minst når John Sivert Opdahl forteller historien om en liten dunkertispe.

Du kan bidra ved å sende TA JAKT til 2399 (koster 5 kroner) med ditt bilde.

Knytt gjerne på en liten historie eller en kort tekst om hvem som er avbildet, hvor vedkommende er på jakt og hvem som er fotograf. Vi ønsker å se alt fra jegerens første bytte, ti-spiringen som falt, jaktglede i form av kos rundt bålet og på post, samt flotte naturopplevelser.

HAR DU EN HISTORIE DU VIL DELE MED OSS: Historier sender du hit: nett@t-a.no