Vellykket NM i pløying

Fredag og lørdag var landets beste pløyere i aksjon på Mære landbruksskole.

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram åpnet NM i pløying på Mære. Foto: www.norskploying.no 

Arrangementskomiteen for NM i pløying på Mære i helga er klare for å ta imot deltakere og publikum. Fra venstre Ole Tessem, Gisle Bjerkan, Ole Jakob Røysing og Jan Arve Langørgen.  Foto: Tore Vikan

Slik så det ut under en av konkurransene under fjorårets NM.  Foto: Norsk Pløying

Nyheter

Fredag 4. og lørdag 5. oktober konkurrerte landets beste pløyere om heder, ære og deltakelse i VM i pløying.

– De største miljøene for konkurransepløying er i Akershus-området og på Jæren. Med å arrangere pløye-NM på Mære, håper vi å få opp interessen her oppe også, sier Jan Arve Langørgen i arrangementskomiteen. Han sitter også som styremedlem i foreningen Norsk Pløying.

Det var kommet deltakere fra hele landet til Mære, og det ble holdt norgesmesterskap i teigplog, vendeplog og standardklasse.

Overtok fra NBU

Norgesmesterskapet i pløying har sitt utspring i Norges Bygdeungdomslag, men NBU sa det fra seg, da det etter hvert ble for krevende å følge opp deltakerne i pløye-VM. Siden 2002 har Norsk Pløying stått som ansvarlig for arrangementet.

Det skal konkurreres i tre ulike klasser: vendeplog elite, teigplog og vendeplog standard. Vinnerne av de to første klassene går videre til VM. Det er så langt 14 påmeldte deltakere.

– Fredag konkurreres det i pløying av eng, mens deltakerne skal bryne seg på stubbåker på lørdag, forteller Gisle Bjerkan.

Det er satt av tid til treningspløying på torsdag, men komiteen regnet i forrige uke med at de ivrigste meldte sin ankomst allerede tirsdag denne uka.

Konkurrentene bedømmes på tolv ulike kriterier, blant annet retthet, jevnhet, dybde på fårene og effektivitet mot ugress.

Stands og aktiviteter

For de som ønsker å overvære en eller flere av konkurransene, er det gratis adgang for publikum, og komiteen kan friste med salgsbod med mat og drikke, aktiviteter for barna og mulighet for å besøke skolens storfefjøs.

– I tillegg vil sju av landets største maskinfirma ha stands og vise fram utstyr på lørdag, opplyser Jan Arve Langørgen.

Skjetlein landbruksskole har meldt sin ankomst, og også Øya og Val er invitert.

– I tillegg til NM-konkurransene, blir det konkurranse mellom elevene fra landbruksskolene om hvem som klarer å dra en treskjærs vendeplog lengst uten traktorhjelp, forteller Ole Tessem.

– Viktigst med god pløying

Arrangementskomiteen sier at det viktigste med NM-arrangementet, er å fremme bedre pløying.

– Det har skjedd en rivende utvikling på utstyrssiden, men vi ser likevel endel laber pløying rundt omkring, sier Tessem.

– Pløying er den viktigste arbeidsoperasjonen man gjør i forbindelse med å få til gode åkrer, sier Gisle Bjerkan, og blir supplert av norgesmester i pløying fra 1989 og 1990, Ole Jakob Røysing:

– Det er pløyinga som legger grunnlaget, og det er særlig viktig med tanke på god ugressbekjempelse, sier han.

Hvem vet, det kan kanskje være et tips eller to å plukke opp for mang en pløyer på Mære i helga ...