Flere gutter kan være misbrukt i den katolske kirke

Politiet etterforsker påstandene om seksuelt misbruk av flere gutter enn den ene som er blitt misbrukt for 20 år siden av den tidligere katolske biskopen i Trondheim.
Nyheter

Opplysningene om overgrep mot mindreårige gutter sender sjokkbølger gjennom den katolske kirken i Norge. Kirken skal nå drøfte om den skal oppfordre folk til å melde saker selv om de er foreldet.

Politiet i Sør-Trøndelag etterforsker for å finne ut om det kan være snakk om flere forhold enn det ene som til nå er kjent.

Adressa meldte onsdag at politiet har funnet en fornærmet i saken. Mannen skal avhøres av politiet torsdag.

I sjokk

Sogneadministrator pater Dominici er i sjokk og vil kalle sammen menighetsrådet i den katolske kirken i Trondheim for å drøfte hvordan man skal gå videre med saken etter avsløringen av overgrep mot en mindreårig i menigheten

Den katolske biskopen i Oslo og Trondheim, Bernt Eidsvig, som for tiden er i Østerrike, sier til NTB at han vil snakke med politiet og andre religiøse ledere om kirken skal oppfordre folk til å melde saker som er foreldet til politiet.

Onsdag ble det kjent at biskop Georg Müller måtte forlate Trondheim katolske stift i fjor etter at han innrømmet å ha forgrepet seg på en altergutt for 20 år siden.

Ifølge Aftenposten. no ble også to franske katolske prester i fjor anmeldt til politiet for overgrep i Norge. Prestene har vært i det franske politiets søkelys i forbindelse med overgrep mot norske barn. Begge sakene ble henlagt fordi forholdet er foreldet.

Innrømmet misbruk

Adresseavisen kunne onsdag avsløre at den tidligere biskopen i Trondheim hadde innrømmet seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt for om lag 20 år siden.

Vatikanet bekreftet opplysningene i en egen pressemelding. Müller forlot sitt embete uten at den katolske menigheten i Trondheim hadde kunnskap om den virkelige årsaken til at han fikk avskjed.

Müller er i dag i Tyskland og ifølge den pavelige æresprelaten, monsignore Torbjørn Olsen, har han det tungt.

– Georg Müller har det tungt. Det er vel lett å forstå, sier han til NRK.

Müller får fremdeles utbetalt over 8.000 kroner i måneden fra den katolske kirken i Norge, skriver dagbladet.no.

Årsaken til lønnen er at hans orden ikke plikter å forsørge ham. Biskop Bernt Eidsvig, er ikke fornøyd med situasjonen og har tatt den opp med Vatikanet uten å vinne gehør for sine synspunkter.

Flere forhold?

Etter å ha rådført seg med egne jurister og kommet fram til at saken var foreldet, valgte kirken å ikke melde fra til politiet. Gutten det gjelder fikk en økonomisk erstatning tilsvarende en årslønn.

– Dette er et alvorlig forhold, og jeg synes det er rart at ingen har tatt kontakt med oss, sier politioverbetjent Geir Olav Granbo i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Politiet undersøker nå om det kan være tale om flere forhold enn det ene som er kjent.

Granbo forteller at politiet før jul i fjor fikk informasjon om mulige overgrep mot en gutt i 10-årsalderen. Denne saken har mange likhetstrekk med saken kirken innrømmet onsdag. Han kan imidlertid foreløpig ikke si sikkert om det dreier seg om det samme forholdet.

Vil lytte til politiet

Biskop Eidsvig sier at han gjerne vil høre hva politiet anbefaler i disse sakene.

Han mener at den katolske kirken bør passe på at ofre må kunne komme uten frykt for at deres sak blir offentlig kjent. Han håper at andre ofre for seksuelle overgrep fra prester står fram slik at det kan ryddes opp.