– Svakt punkt blir svakere

Idar Ertsås i Trygg trafikk mener at Veivedlikeholdet er et av de svakeste punktene på norske veger. Nå skal Vegvesenet knipe grovt inn på saltet for å spare miljøet.

Slike vinterveier vil bli et vanligere syn i årene som kommer med Vegvesenets nye standarder for vintervedlikehold. 

Nyheter

I dag skal E6 være bar to timer etter snøfall. Neste vinter har brøytemannskapene to døgn på seg til å få ryddet hjulspor.

Når vintervedlikeholdet på E6 sør for Verdal torsdag legges ut anbud, skjer det med kraftig reduksjon i kravene til standard.

Spor i veien

Det vil si at man fra neste vinter vil få et markant skille i vinterføre ved Vegvesenets kontrollstasjon på Vinne i Verdal. For mens Veidekke fortsatt skal holde E6 bar fra Asphaugen til Verdal, krever Vegvesenet kun bart hjulspor i maks 2,5 centimeters dybde fra Verdal og sørover av den nye entreprenøren. I tillegg reduseres kravene til rydding etter snøfall, fra to timer – til to døgn.

– De sliter med å holde målene i dag, sier sjefingeniør Hågen Ven i Statens vegvesen om entreprenørene.

Bakgrunnen for standardendringene er at Vegvesenet vi bruke mindre salt.

Svakt punkt blir svakere

Idar Ertsås i Trygg Trafikk er helt uenig i den nye standarden. Han mener det er utrolig at man skal gjøre veivedlikeholdet enda dårligere.

– En av de tingene vi bør styrke her til lands, er nettopp veivedlikeholdet. Dette er et av de svakeste punktene på veiene i dag, spesielt vinterstid. Blir det dårligere enn det er fra før, er det ikke helt etter hva jeg tenker.

Les også:

E6 - den salteste vein

Salt suse, denne uka blir det en forsmak på vinteren igjen.


Lastebileierne ønsker mindre salt

Regionsjef Roar Meum i Norges Lastebileierforbund synes i utgangspunktet at det høres ut som en god idé å brøyte mer, og å salte mindre. Men han forutsetter at Vegvesenet holder veistandarden i tråd med håndboka.

– På steder der det allerede er ekstreme hjulspor i asfalten, vil det være umulig å kjøre i hjulspor på vinteren. Men ellers er en godt brøytet og strødd vintervei absolutt å foretrekke fremfor saltede veier.

Her kan du sjekke kjøreforholdene:

Sjekk kjøreforholdene på vegvesenets webkamera

Nå kan du sitte hjemme i stua og sjekke vær- og føreforhold før du legger ut på kjøretur.