Unikt postkort selges

Steinkjer Frimerkeklubb skal auksjonere bort et stykke Steinkjer-historie.

D/S «Ogna» i ferd med å legge inn til Royal Victoria Dock i London. 

Skipslista som sto i avisa den 19. mai 1915 bekrefter at D/S «Ogna» kom fra England emd kull. 

Nyheter

Lørdag er det på nytt klart for Steinkjer Frimerkeklubb sin etter hvert så tradisjonsrike auksjon. Som vanlig finnes det mange godbiter blant flere hundre utrop.

– Det er vanskelig å vite hva som blir mest populært før auksjonen starter, men vi har allerede fått inn en del forhåndsbud på flere av objektene. Det er i alle fall tydelig at vi har lykkes med å få inn objekter som interesserer over hele Norge, sier Reidulf Welde som er formann i Steinkjer frimerkeklubb.

Sjelden vare

Blant mange sjeldne frimerker er det nok et postkort fra Hull i England som er lørdagens beste utrop.

– Vi skal selge et postkort som viser D/S «Ogna» fra Innherred Dampskipsselskab. Motivet er særdeles uvanlig, og viser båten fullt opplastet med trevarer. Det er skipets kaptein som har sendt postkortet hjem til Norge, forteller Welde engasjert.

Postkortet viser D/S «Ogna» ved innseiling til Royal Victoria Dock i London 24. april i 1915. Kortet er sendt fra Hull i England fire dager senere, og kaptein Jacobsen skriver følgende:

«Bliver utlosset herfra i ettermiddag, men jeg betviler at vi får kullet innlastet i aften. Har intet hørt fra Kristiansen, men han rapporterer antageliges til megler …. penger bliver straks tilsendt. Ærbødigst G. Jacobsen.

Avisarkivet bekrefter

Disse opplysningene stemmer veldig godt overses med en skipsliste som finnes i Trønder-Avisas arkiv. Der står det at «Ogna» kom hjem fra England 8. mai: «Kaptein Jacobsen og D/S «Ogna» hjem med kull-last fra England, 8nde mai».

Interessant er det også å lese at kaptein Kristiansen, som Jacobsen nevner i postkortet, kom hjem dagen før med D/S «Inna», også fra Innherred Dampskipsselskap. Han hadde også kommet fra England med kull. Sannsynligvis gikk båtene i utgangspunktet i konvoi fra Steinkjer.

Nøytralitetsflagg

Båtene fra Innherred Dampskipsselskap gikk ofte med trevarer fra Norge til England, en tur som gjerne tok tre til fire uker tur-retur. I skipslista står det at D/S «Ogna» hadde med kull til Trana Teglverk og Hustad meieri på Inderøy.

Som vi ser av bildet har D/S «Ogna» malt tydelige norske nøytralitetsflagg langs sidene. Under første verdenskrig (1914–1918) var Norge nøytralt, og måtte gå en ofte vanskelig balansegang mellom de krigførende maktenes krav og sine egne forpliktelser som nøytral stat. Selv om Norge ikke deltok i krigen, led Norge likevel stor skade på menneskeliv og materiell gjennom senkningene av norske handelsskip. Over 2000 nordmenn omkom på havet under krigen.

D/S «Ogna» ble solgt fra Innherred Dampskipsselskap til Danmark i 1932, og ble senere sprengt av tyske miner i 1944.

Har du mer informasjon om de omtalte båtene, eller har du gammelt bilde du vil dele med oss?

Send gjerne en e-post til: nett@t-a.no