I tvil om yrkesvalg

– Hva skal du bli når du er stor? Det var det store spørsmålet for de 175 ungdomsskoleelevene fra Leksvik og Vanvikan som onsdag besøkte yrkesmessa i Leksvikhallen.

POPULÆR STAND: Standen til politiet fristet mange av de unge. De unge er fra høyre Thale Berg Johansen, Thea Karoline Ruud og Hans Julius Balvold. Fra Leksvik og Inderøy lensmannskontor stilte konstabel May Didriksen, student Erik Hegstad og lensmann Gunnar Solli. 

FRA HOLLAND: Ingeniør Svein Vikan fra Lyng Drilling forteller Esci Smit (15) og Giuliano Leunura (13) fra Holland om hvordan det er å arbeide i bedriften. De to guttene hospiterer denne uka ved Testmann Minne skole gjennom EU-programmet Commenius. 

Nyheter

Det er andre året at Leksvik Frivillig og NærUng arrangerer yrkesmesse. Samarbeidspartnerne er ungdomsskolen og Leksvik og Rissa næringsforening (Lorif).

Leder av Leksvik Frivillig, Bård Hindrum, sa til de unge at det er gode muligheter for jobb i Leksvik etter endt utdanning og viste blant annet til de 15 deltakerne fra privat og offentlig virksomhet som hadde stand på yrkesmessa.

– Jobber nok til alle

Erik Bergfjord fra Leksvik videregående beroliget de unge som kanskje går rundt og er redd for at det ikke er bruk for dem i arbeidslivet når de blir voksne.

– Det er alltid bruk for varme hender og kloke hoder. Når dere er på veg ut i arbeidslivet i 2030 vil Norge mangle 200.000 årsverk, selv med arbeidsinnvandring på dagens nivå. Alle som vil og kan vil derfor få en jobb. I dag konkurrerer man ofte med hele verden om jobber. Derfor er det viktigere enn noensinne å bli god i det yrket man velger. Det gjelder å arbeide godt på skolen og skaffe seg gode karakterer. Hvis man ikke er god i brøkregning, blir man ikke noen god økonom, sa Berfjord.

I mål til slutt

Svein Vikan som i dag arbeider som ingeniør ved Lyng Drilling Schlumberger i Vanvikan sa at han selv ikke var spesielt skoleflink, men gikk rundt med et ønske om å tegne og konstruere ting.

Han fortalte hvordan han var innom flere utdanninger og yrker før han endte opp med ingeniørutdanning og slo til på en jobb hos Lyng Drilling som utvikler og produserer borekroner for oljeboringsindustrien.

– Dersom du ikke velger det rette yrket og rette jobben første gang, er det alltid en mulighet for å snu, sa Vikan som sier at han har en kjempejobb i dag.

Erik Hegstad fra Trondheim er politistudent hos lensmannen i Inderøy og Leksvik. Han fortale de unge at politiyrket er både spennende, variert og utfordrende, med mulighet for å spesialisere seg innenfor mange områder. Lensmann Gunnar Solli sier at han er glad for å møte de unge i en slik arena og fortelle om de mange mulighetene unge mennesker har ved å velge en politiutdanning.