Stor fare for brann også i dagene fremover

Flere tilfeller av gressbrann og husbranner i fylket de siste dagene gjør at brannvesenet advarer mot bruk av åpen varme.
Nyheter

Fra og med fredag til og med mandag rykket brannvesenet ut til minst 7 branner i Nord-Trøndelag.

I kartet ovenfor kan du finne lenker til T-a.nos artikler om de enkelte brannene.

Brannmester Steinar Trana ved 110-sentralen i Namsos frykter gjentagelse, og opfordrer folk til å være ekstra forsiktige med ild i tiden fremover.

Sjelden i januar

- Med den vinden og forholdene vi har nå, til tross for årstiden, gjør at folk må tenke seg om to ganger før de bruker åpen varme i disse dager, sier Trana.

Han var på jobb i helga, og dirigerte mannskapene ut til flere av brannene i rundt om i fylket de siste dagene.

- Hvor vanlig er det med gress- og lyngbranner i januar?

- Det er svært sjelden. Men det er ekstreme forhold enkelte steder akkurat nå, folk må derfor være ytterst forsiktig, sier Trana.

Lite søvn

I Ytre Namdal fikk de frivillige brannmannskapene kjørt seg fra natt til fredag til natt lørdag, hvor de rykket ut til en husbrann, to gressbranner, én bilbrann og én trafikkulyke.

- Det ble lite søvn på mange av oss. Det ble om lag ti timers innsats på de 24 timene, hvor mange i tillegg hadde vanlig arbeidsdag innimellom slagene, forteller Ståle Husby i Nærøy brann- og redningsvesen.

Det siste oppdraget var en lyngbrann på Salsbruket. Brannmannskapene priser seg lykkelig over at ferja lå til kai ved Hofles akkurat da de kom. Da var det bare å sette kursen mot Geisnes.

- Dersom vi ikke hadde vært så tidlig på stedet, kunne dette gått skikkelig ille, sier Husby.

Brannmannskapene fikk slukket flammer på hjørnet av en garasje, som sto klin inntil et hus.

- Mannskapene i det frivillige brann- og redningsvesenet er flinke folk. De gjør jobben. Mange av dem har hatt mye å gjøre de siste dagene, sier brannmester Trana.

Tørre fakta

Meteorologisk institutt melder om lite til ingen nedbør i hele fylket så langt deres prognoser gjelder, altså ti dager.

Værstasjonene har dessuten knapt registrert nedbør den siste måneden.

På værstasjonen ved Værnes er det registrert en samlet nedbør på bare 4,3 milimeter i de siste 30 dagene. Til sammenligning ble det registrert 63 milimeter nedbør i januar 2013.

Dette har også ført til at Meteorologisk institutt har gått ut med skogbrannvarsel for Stjørdalsområdet, en type varsel som vanligvis ikke er å finne på denne årstiden.