Rumenere tok verdier for 1,5 millioner

Rumenerne som raidet denne eneboligen på Ronglan i desember i fjor, er samlet dømt til sju års ubetinget fengsel.

Slik så det ut i eneboligen på Ronglan etter at rumenerne hadde vært på ferde 12. desember i fjor. Foto: Politiet 

Her skjedde innbruddene

Her er grunnlaget i tiltalen mot de tre rumenerne.

  • 1) Vefsn 12. juli 2013 Brøt seg inn i enebolig. Stjal gullsmykker, sølvbestikk, 350 euro og ca. 18.000 kroner i kontanter
  • 2) Kobbelv 6. november 2013 Brøt seg inn i Kobbelv camping gjennom et vindu. Stjal 3.300 kroner i kontanter.
  • 3) Skogn 9. november 2013 Brøt seg inn i enebolig ved å knuse rute i inngangsdør. Stjal blant annet ca. 100 000 i kontanter, et større antall smykker, og diverse dokumenter som pass og vitnemål
  • 4) Leinstrand 11. desember 2013 Brøt seg inn i enebolig ved å knuse vindu. Stjal blant annet en safe med kontanter, klokker, sølvskjeer og diverse smykker.
  • 5) Mule Levanger, 12. desember 2013 Brøt seg inn i enebolig. Stjal diverse smykker i sølv og gull.
  • 6) Levanger 12. desember 2013. Brøt seg inn i enebolig gjennom altandør. Tok smykker i gull og sølv og flere klokker.
  • 7) Ekne 12. desember 2013. Brøt seg inn i enebolig ved å knuse rute i verandadør. Tok flere smykker, samt våpenskap med Krag Jørgensen-rifle og et salonggevær.
Nyheter

To av rumenerne erklærte seg skyldig etter tiltalen, den tredje nektet for ett av forholdene. Tiltalen omfattet sju grove innbrudd i boliger i fire politidistrikter, fire av innbruddene i Nord-Trøndelag.  Samlet erstatningskrav etter innbruddene beløper seg til 1,5 millioner kroner. ( se fakta)

I retten forklarte den ene rumeneren at de egentlig hadde tenkt å dra til Finland, men at de istedet dro til Norge for å gjøre innbrudd først.

Årsaken var at det var mer atttraktivt i Norge og mer penger her. Motivet for å gjøre innbrudd skal ha vært at de trengte penger til mat og drivstoff.

Tekniske bevis

I følge politiet har rumenerne vært i Norge på tyveriraid tre ganger i løpet av sommeren og høsten 2013. De ble pågrepet på veg inn i Norge i desember.

I retten ble det framlagt tekniske funn med skoavtrykk som viste at en eller av flere av rumenerne hadde vært på åsteder, blant annet på Skogn.

Det ble også funnet blodspor på ett av åstedene som ga DNA-treff på den ene rumeneren.

Politiførstebetjent Børre Eidissen ved Levanger lensmannskontor forklarte at det er brukt samme modus på alle steder hvor det er gjort innbrudd.

Profesjonelt utført

- Alle boligene er fullstendig gjennomsøkt, og det synes som om gjennomsøking av huset har skjedd hurtig. De har åpenbart vært ute etter verdigjenstander som gull og kontanter. Ikke noe elektronisk utstyr er stjålet,  forklarte Eidissen.

Han vurderte at dette er en annen type innbrudd, og mer profesjonelt, enn det som begås av de vinningskriminelle i området.

Politiet framla også såkalte trafikkdata fra basestasjoner med mobiltrafikk fra telefoner som tilhørte rumenerne. Dette viste at rumenerne hadde oppholdt seg i områdene hvor innbruddene ble utført, til de tidspunktene innbruddene skjedde.

Basestasjonene har en rekkevidde på omlag tre mil.

Rotet til

En av huseierne fra Levanger forklarte i retten at han fikk en telefon fra døtre som hadde kommet hjem fra skolen og funnet at et vindu var knust i boligen deres.

Huseieren forklarte at det var tydelig at det hadde vært folk i huset.

- Alle skuffer og stort sett alle steder i huset hvor man kan tenke å finne verdigjenstander, var gjennomsøkt. Ting var tømt ut over gulvet og det så ut som huset var systematisk gjennomgått. Det var gjenstander som var borte, stort sett smykker. Det var ikke gjort store skader på huset, men det var mye rot, sa han.

Han forklarte at han selv lever greit med det som har skjedd, men at døtrene  har vært preget  i etterkant og hatt problemer med å være alene hjemme.

Verdier for 500.000

En kvinnelig huseier fra Levanger forklarte i retten at det ved innbruddet 9. november ble stjålet smykker i sølv og gull, noen med diamanter.

Det gjelder gjenstander helt tilbake til egen dåpsdag og fra hele hennes liv. Også gjenstander som tilhører barn, samt ektemann var tatt. En del dokumenter som ikke kan erstattes er også borte. En hel skuffe fra et skathold laget av hennes manns bestefar forvant.

Det ble også stjålet et betydelig kontantbeløp fra boligen. Kontantbeløpet henger sammen med at to av husets beboere jobber i helsesektoren, og at dette er egenandelspenger som settes inn i bank fortløpende.

Kvinnen forklarte at dette ikke er ting som betyr aller mest i livet, men det er gjenstander med affeksjonsverdi og minner knyttet til hver eneste ting, som det er sørgelig har går tapt.

Noen få gjenstander er gjenfunnet. Hun har fått tilbake en gammel, uerstattelig bunadssølje, og er glad for det. Hun anslo at samlet tap etter innbruddet er på rundt 500. 000 kroner.

Planlagte tokt

Ifølge retten viser bevisførselen at rumenerne er typisk mobile vinningskriminelle, som har forflyttet seg raskt med bil for å begå tyveriene.

Ingen vet hvor de stjålne gjenstandene er blitt av. Omtrent ingenting av det er gjenfunnet.

Retten vurderer at de tiltalte har utvist planlagt, systematisk og iherdig vinningskriminalitet. De tiltalte har drevet jakt på boliger av en viss standard, som ligger ensomt til og hvor folk ikke er hjemme.

Innbruddene har karakter av tokt hvor man på kort tid endevender hele boligen på jakt etter smykker, først og fremst gull, og kontanter.

Bilen inndratt

Retten kom fram til  vinningskriminaliteten måtte resultere i lange ubetingete fengselsstraffer.

En 33-åring som ble knyttet til alle sju innbruddene fikk tre års fengsel, en annen 33-åring to år og fire måneder, mens sistemann (19)  fikk ett år og 10 måneders fengsel.

Retten idømte også inndragning av bilen de brukte ved tyveriene, en Volvo S60 til en anslått verdi av 50.000 kroner.