Fikk spørsmål om seksuell legning under jobbintervju

May Thereses samboer og kjæreste er kvinne. Dette mente butikkeieren kunne føre til at kundene følte det ubehagelig å gå i prøverommet.

SJOKKERT: May Therese Vistven Moe sier hun fikk høre under jobbintervjuet at kundene kunne komme til å føle ubehag med å gå i prøverommet når hun var på jobb, ettersom hun er lesbisk.  Foto: Pia Marie Lerseth

Nyheter

Da 21-åringen May Therese Vistven Moe fikk beskjed om at hun ikke fikk plass i militæret på grunn av en kneskade, måtte hun ut på jobbmarkedet. Etter å ha søkt på ulike jobber siden januar, var hun derfor kjempeglad over å bli innkalt til jobbintervju på B. Young i Steinkjer.

– Det var butikksjefen som ringte meg, og lurte på om jeg kunne komme til intervju et par timer senere. Eieren av butikken var på vei forbi, og kunne stoppe innom for å være med på intervjuet, forteller Vistven Moe.

Ble spurt om legning

Hun stilte så godt forberedt som det lar seg gjøre på et par timer, men spørsmålene som kom, var ikke May Therese forberedt på.

– Eieren lurte på hvordan jeg hadde råd til å ha leilighet, da jeg bare jobber annenhver helg. Jeg fortalte at jeg har samboer og at hun jobber i barnehage.

– Hun? Svarte han. Så spurte han om jeg bor sammen med ei jente, og om vi er kjærester.

May Therese svarte bekreftende på dette, og fikk da beskjed om at dette må jo være noe som alle vet på lille Steinkjer, og spørsmål om hun ikke tror det kommer til å føre med seg at kunder ikke vil handle i butikken.

Ubehag i prøverommet

– Han sa også at kundene kunne komme til å føle ubehag med å gå i prøverommet om jeg var på jobb, sier Vistven Moe.

Ifølge May Therese fortsatte sjefen å spørre om hvor lenge hun hadde vært åpen om legningen sin, om hvordan familien hennes hadde tatt det, og om hun hadde vært sammen med andre jenter tidligere.

– Han trakk bare fram negative ting med å ha meg i arbeid der, og fortalte at han gjennomfører hundrevis av intervjuer, men ikke hadde hatt en sånn som meg på intervju før, sier hun.

Sjokkert

Butikksjefen var også til stede på intervjuet, og ifølge 21-åringen prøvde hun flere ganger å si imot butikkeieren.

– Hun virket like sjokkert som meg, og sa flere ganger at det ikke er noen som bryr seg om hvilke legning den som jobber i butikken har.

– Hvordan reagerte du selv?

– Jeg ble sint. Det var nesten så jeg takket for meg og gikk. Jeg tror ikke jeg ville ha tatt jobben om jeg fikk den. Da ville jeg ha vært redd for å få legningen min kommentert hver gang jeg var på jobb, og at det var årsaken, om jeg skulle ha dårlige salgsdager. Jeg vil ikke jobbe for noen som har slike holdninger, sier May Therese bestemt.

I etterkant har opplevelsen gått mer inn på ungjenta enn hun var forberedt på.

– Det går greit, men jeg tenker på det hele tiden, og er redd for å oppleve det samme igjen i andre jobbintervju.

– Likevel velger du å stå fram med navn og bilde for å fortelle om opplevelsen?

– Ja, ellers ville det virke som om jeg skjemtes over hvem jeg er, og det gjør jeg jo ikke, understreker hun.

Utdatert og gammeldags

Bård Nylund, leder i landsforeningen for lesbiske og homofile, blir målløs, når Trønder-Avisa fremlegger saken.

– Det er første gang på fire år jeg har fått en telefon hvor jeg ikke vet hva jeg skal si. Dette er veldig utdaterte og gammeldagse holdninger i 2014. Jeg vil tro at de fleste på Steinkjer også har fått med seg at vi lever i en annen tid nå.

Nylund oppfordrer Haugan til å ta kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet som kan gi henne juridisk bistand.

– Norge fikk ny diskrimineringslov 1. januar 2014, og det denne jenta har opplevd er forbudt ved lov. Hun kan politianmelde vedkommende. At det var en tredjepart til stede i intervjuet, gjør at hun har en svært sterk sak, understreker Nylund.

Kjenner seg ikke igjen

Butikksjef Frode Borkmo lurer på hva som er May Thereses motivasjon for å gå ut med saken i media.

– Dette burde være en sak mellom oss og henne. Vi er ikke ferdig med ansettelsesprosessen, og hadde tenkt å innkalle Haugan til 2.-gangs intervju. Det har hun selv diskvalifisert seg fra nå.

– Men stemmer det at du spurte henne om hun er lesbisk?

– Jeg liker ikke å bruke slike ord, men det kan nok stemme at jeg spurte henne om hun hadde kvinnelig kjæreste. Da hun bekreftet det, sa jeg at det var jo veldig trivelig, og ganske vanlig. Men det var hun selv som brakte temaet på banen da hun fortalte om sin samboer, sier Borkmo på telefon fra feriereise.

– Er det vanlig at du stiller spørsmål om legning i jobbintervju?

– Vi gjennomfører hundrevis av intervjuer, og er en høyt profesjonell driver i så måte.

– Stemmer det at du tror kundene vil synes det er ubehagelig å gå i prøverommet om en av dine ansatte er homofil?

– Vi jobber vel i den bransjen hvor det er størst innslag av slike, det er ingen som er så vant til det som oss. Hun stigmatiserer seg selv, og innbiller seg at vi ikke liker henne fordi hun er lesbisk. De prøver jo å ta alle om man uttaler seg med gale ord, sier butikkeieren.

– Men hvorfor skulle Vistven Moe fremsette en slik påstand om det ikke stemmer?

– Jeg mener at hun lyver. Hva som er motivasjonen hennes vet jeg ikke, men det kan virke som om hun trenger en syndebukk fordi hun ikke har fått seg jobb ennå. Vi har drevet forretningsvirksomhet i så mange år, at om vi skulle drive med urene jobbintervju, skulle det ha kommet fram for lenge siden.

– Så hvilken legning en person som søker jobb hos dere har, er uvesentlig?

– Høyde, bredde, vekt, alder eller legning spiller ingen rolle. Vi er ute etter de gode selgerne, og ansetter folk etter kvalifikasjoner. Hun kan jo komme å prøvejobbe i en uke, når jeg er hjemme fra ferie, så får vi se om kvalifikasjonene hennes er gode nok, avslutter Borkmo.