Bygger opp Småværet som kystsentrum

Fra en trang tilværelse i bobilen har Lillian og Nils Engbakken lagt store planer for det nye Småværet.

Drømmer: Fra bobilen studerer Nils og Lillian Engbakken tegningene fra arkitekten, og drømmer om hvordan det nye Småværet skal bli.  Foto: Stian Manka

Småværet: Slik ønsker Lillian og Nils Engbakken å bygge opp Småværet til et nytt kystsentrum.   Foto: Stian Manka

Provisorisk: Lillian og Nils Engbakken forsøker å gjøre tilværelsen så trivelig som mulig. Kaffekroken utenfor lekestua gjør nytten.  Foto: Stian Manka

Kystsentrum: Småværet skal bli et kystsentrum igjen – nå i moderne stil.   Foto: Fotomontasje: Arkitektkontoret Jon A. Olsen

Nyheter

Fem måneder er gått siden brannen i Flatanger la Småværet i ruiner. Livsverket og næringsgrunnlaget ble lagt i aske for Lillian (56) og Nils (62) Engbakken – som har drevet butikk, pub og fiske-utleie i havgapet i en årrekke.

Ekteparet er de siste fastboende i Småværet, og andre i en lignende situasjon og alder kunne fort ha gitt opp – og forlatt fiskeværet for godt. Men for Lillian og Nils var det helt uaktuelt. Så og si umiddelbart etter brannen begynte de å legge planene for det nye Småværet.

– De siste årene før brannen så vi at det gikk an å leve godt av utleie her ute. Vi så at det var grunnlag for ei næring. Dette vil vi utvikle videre nå, sier Nils Engbakken til Trønder-Avisa.

Han legger til:

– Jeg fikk jo prøvd tilværelsen i Namsos i vinter. Det var ikke noe for meg. Jeg må være her ute.

Bit for bit

Nils og Lillian har i alle år fryktet storfloa, og hadde derfor forsikret seg godt. Det fikk de nyte godt av da brannen la alt i ruiner. Engbakken er godt fornøyd med forsikringsoppgjøret – som de mener har gitt dem et grunnlag for å satse.

– Vi skal forsøke å utnytte kronene maksimalt, og vil også søke om midler både her og der. Blant annet hos innovasjon Norge, sier Engbakken.

Ekteparet søkte råd og hjelp hos arkitekt Jon A. Olsen i Namsos, og er svært fornøyde med tegningene – som allerede er godkjent av Flatanger kommune.

Planen er å reise opp det nye Småværet bit for bit – så langt økonomien tillater det. Første etappe er allerede i gang. Da Trønder-Avisa besøkte Småværet denne uken ble grunnmuren til den første bygningen satt opp.

– Vi begynner med å sette opp et utleiehus der den såkalte Asbjørnstu sto. I dette huset skal vi selv bo først, mens resten bygges opp, sier Lillian og Nils Engbakken.

Desember

Hvis alt går etter planen kan ekteparet flytte inn i dette huset i midten av desember. Det ser de svært fram til.

Lillian og Nils Engbakken har nemlig bodd i bobil i de fem månedene som har gått etter brannen.

– Det første vi gjorde etter brannen var å kjøpe bobilen. Tanken var at vi skulle komme oss utover til Småværet så fort som mulig, sier Nils Engbakken.

I de første vintermånedene sto bobilen parkert hos sønnen Vegard i Namsos. Men i påsken kjørte ekteparet utover med tanke på å ha Småværet som base.

– Det ble ikke helt som vi tenkte oss. Været var elendig, og det fantes ikke folk der ute. Det ble veldig rart og stusselig, og vi pakket fort sammen og dro tilbake til Namsos, sier Lillian og Nils.

Trangt om plassen

Men nå har de flyttet utover igjen. Småværet koker igjen av liv – arbeidsfolk er i full sving overalt, og Lillian og Nils trives med å følge med på det som skjer.

Bobilen har de parkert ved en kai ca 100 meter fra det gamle Småværet. Her har familien en lekestue som berget fra brannen, og denne brukes nå som lager for tørrmat.

– Utenfor lekestua har jeg også laget en provisorisk platting, der vi har en liten sittekrok med bord og stoler. Vi må prøve å gjøre det så koslig som mulig, sier Nils Engbakken.

Fem måneder i bobil er lenge – og enda er de ikke halvveis før den første boligen er gjenreist.

– Du blir vant til det, men du må tenke helt annerledes enn til vanlig. For eksempel når det gjelder matlaging, sier Lillian Engbakken.

Når været tillater det tar de med seg en kokeplate utendørs, eller de griller. Skitne klær pakker de i sekker, og tar med til Namsos for å vaske.

– Det er klart det er trangt om plassen. Vi har jo en stor hund også. Men det går, sier Lillian og Nils.

Drømmer

I bobilen tar de ofte fram arkitekttegningene, og drømmer og spekulerer på hvordan alt skal bli når det blir ferdig.

Det nye Småværet skal ha pub, som før. Over puben blir det en leilighet, hvor Lillian og Nils har tenkt å bo. Og i tilknytning til puben skal det som før være en  butikk.

– Vi ønsker å fortsette med en liten butikk, en skjærgårdshandel der du får kjøpt drikke, tørrmat og det nødvendigste, sier Lillan.

Over butikken blir det en utleieleilighet. Ytterligere to utleieleiligheter skal bygges over et verksted med lager, der Nils tenker å vinterlagre utleiebåtene.

I tillegg skal det gjenreises en utleiebrygge ved siden av puben.

– Når vi er ferdig med det første utleiehuset, så starter vi med puben – og bygger oss oppover, sier Nils. Mens Trønder-Avisa er på besøk venter han på spreningsarbeidere, som skal sprenge ut tomta for puben, butikken, verkstedet og lageret i Småværet.

– Man blir litt utålmodig. Vi kan jo nesten ikke vente med å komme i gang igjen, sier Lillan og Nils Engbakken.