Avduker Estil-statue i Sørli

Frode Estil fortjener all den heder og ære han kan få, mener ildsjel Jarl Andreassen og kunstner Knut Høihjelle.

Statuen avdukes: Jarl Andreassen (til venstre) og kunstner Knut Høihjelle med modellen av Estil-statuen som skal avdukes 26. juli i heimbygda til skiløperen. 

Nyheter

De to har sørget for at Estil får sin egen statue i heimbygda Sørli, i bunnen av den berømmelige Estilbakken.

Avdukingen skjer 26, juni, og det er Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson og fylkesmann Inge Ryan som står for den offisielle avdukingen.

I tillegg vil Norges Skiforbund, ved styremedlem Tor Bach være representert under avdukingen, sammen med flere av sponsorene.

– Vi håper at det også kommer veldig mye folk for å bli med på dette. Det blir en høytidelig seanse, lover Andreassen.

Avdukingen skjer i forbindelse med Estilbakkløpet, under den alltid godt besøkte Li-martnan.

Statuen er laget i aluminium, og er i full Estilstørrelse og viser skiløperen i kjent positur der han drar til i en motbakke, i det såkalte Estilrykket.

Moderne materiale 

– Tanken var å lage en skiløper i et annet materiale enn i tre. som er gjort med de gamle skiløperne. Estil er en moderne skiløper, og med aluminium får vi til å vise han i tettsittende langrennsdrakt. Dessuten vil den være vedlikeholdsfri, sier Høihjelle, og viser til at Liernes store sønn er den mestvinnende norske skiløperen når det gjelder antall VM- og OL-medaljer etter at fristil kom på programmet under VM i Oberstdorf i 1987.

– Han har tatt totalt 13 OL- og VM-medaljer. De fleste av dem har han fått i posten i ettertid, som følge av at flere foran han på listene ble i ettertid tatt for doping, sier Høihjelle.

– Estil derimot, han er ren som snø. Og et foregangsmenneske både i- og utenfor skiløypa, legger Andreassen til.

– Endelig i mål

Statuen skal få plass oppå flere lag med li-skifer, i et parklignende område i Mebygda. Det ser initiativtakerne virkelig fram til.

– Vi har arbeidet i godt over to år med å realisere statuen. Nå er vi i mål, og det føles veldig godt. Vi gleder oss til den store dagen, sier Andreassen, og legger til at Estil selv synes det er fint å kunne gi noe tilbake til bygda, gjennom noe som kan bli en del av en attraksjon i bygda.