Velforeningen ga en halv million til bronsehest

Her vil Levanger Vel at det skal settes opp en bronsehest til 1,3 millioner kroner. I går kveld ga de selv 500.000 kroner i startkapital.
Nyheter

Ved den nye Sjøparken i Levanger sentrum ønsker Levanger Vel at det skal plasseres en støpt bronsehest med slede – i full størrelse.

– Hesten er i byvåpenet vårt, og planene om å sette opp en hest har vært oppe tidligere. Nå gir vi 500.000 kroner, så håper vi at flere blir med på laget så vi får realisert dette i løpet av kort tid, sier initiativtaker og leder Turid Inderberg og styremedlem Augusta Pettersen i Levanger Vel.

Feiret med hest

Levanger feiret sin 175 årsdag som by i går. Det var under jubileumsmiddagen, som naturlig nok startet klokken 18.36, ordfører Robert Svarva fikk jubileumsgaven overrakt.

Nestleder Bjørg Tørresdal ga bort en skisse av hesten og sleden, laget av den anerkjente billedhuggeren Oddmund Raudberget fra Rissa.

Det skjedde etter at gjestene hadde fortært Backlunds jubileumsmeny, hvor hestebiff selvfølgelig var hovedretten.

– Det er ikke bare en gave, men et initiativ. For hva er vel mer naturlig enn hest i Levanger? Den kan stå der og pryde byen de neste 1.000 årene. Levanger skal være en by som går foran som kulturby, sa Tørresdal.

Gammel drøm

Selv om dagens hesteplan er ny, har hestedrømmen levd en stund i Levanger. Skissen til den store bronsehesten ble laget av kunstner Raudberget allerede i 1997. Før de havnet i skuffen.

Nå har planene gjenoppstått, og Levanger Vel ønsker hesten velkommen i galopperende tempo.

– Vi håper lag, organisasjoner, næringsliv og kommune vil spytte i, så vi får satt den opp ganske fort. Kunstneren er 79 år, så vi kan ikke vente i all evighet, sier Inderberg med et smil.

Men gaven på 500.000 er på ingen måte nok til å få hesten til å trave på sokkel til Sjøgata. Hest og slede koster 1,3 millioner kroner.

– Det er en slags folkegave når det kommer fra oss. Vi tror folk vil bli glade for å få en hest. Levanger er en kunstnerby, men det finnes nesten ikke kunst i byen, sier Turid Inderberg.

– Og dette blir nesten brukskunst. Dette er en hest unger kan sitte på, og som kan brukes, legger styremedlem Augusta Pettersen til.

– Et godt agn

Formann Trond Hattrem i Levanger Handelstandsforening mener initiativet er godt, og at det forplikter for resten av byen.

– Nå legger Levanger Vel grunnmuren, og så blir det opp til oss andre å være med. De har lagt ut et godt agn. Vi må klare å skrape sammen det som skal til for å få på plass hesten. Det er altfor lite kunst i det offentlige rom i Levanger, så det trenger vi mer av, mener Hattrem.

Han roser foreningen for å gi en så solid gave til byen.

– Dette er penger som er skaffet gjennom hardt dugnadsarbeid, og de gir store midler som tilfører byen mye, mener Hattrem.