Samler på gårdshistorie

Med hundrevis av motorsager, traktorer og gårdsutstyr har samler Martin Friberg (72) laget gårdsmuseum.
Nyheter

Nordenget gård har vært drevet av familien Friberg siden 1800-tallet.

Først som husmannsplass, deretter som eget bruk og nå som gårdsmuseum for platespillere, telefoner, regnemaskiner, radioer, symaskiner, motorsager, gårdsredskaper, traktorer, biler, motorsykler, mopeder, hestevandringer, båtmotorer turbiner, synkeminer, en dampmaskin, et ysteri, en skolestue, en Buick Wild Cat, Norges eneste Ner-A-Car motorsykkel, elektriske artikler og telefoner, skrivemaskiner, general Armfeldts geværløp og et 50-tallskjøkken.

Åpent gårdsmuseum

– Jeg har samlet hele livet, og her ser du resultatet, sier pensjonist Martin Friberg og viser fram hva museet hans har å by på.

Han forteller at museet er åpent hele sommeren, og at flere og flere oppdager hans samlerparadis i Markabygda utenfor Skogn.

– Her tar vi mot alt fra busslass med pensjonister til de som har kjørt feil ved Skogn-krysset, humrer Friberg og legger til at de i løpet av august skal arrangere åpen dag for 20. året på rad.

– Det var ikke så mye stasj her i 1994, men du vet – det baller på seg. Motorsager har hele tiden vært min store lidenskap, men også traktorer, biler og mopeder inngår så absolutt i interessefeltet, sier Friberg.

Tålmodig familie

Han skryter av sin tålmodige familie, og forteller at han har fått mye hjelp til oppbyggingen av museet.

Dette har ført til at han etter hvert har kunnet utvide samlingen, og har blant annet fått på plass et gammelt klasserom, en smie og et lite meieri – det aller meste med røtter i den lokale historien. Og det er ikke noe rot og skrot når familien Friberg skal vise fram utstillingene sine,

– I 2009 åpnet vi et nybygg oppå over 700 kvadratmeter. Dette bygget huser traktorene jeg tok over etter Edvin Bakken i Lånke. Vi har passert 70 traktorer nå, forteller Friberg.

Liker å mekke

Friberg har også en imponerende samling med gamle anleggsmaskiner, og de aller fleste av dem ruller og går.

– Nååh, det må være såpass at det starter. Jeg liker og mekke og konstruere, og her oppe herjer jeg fritt, smiler Friberg


Se her kjører bestefar!

Se Martin Friberg fyre opp golfen som går framover i begge retninger.

 
Relaterte saker:

Fremover i begge retninger

Se Martin Friberg fyre opp golfen som går framover i begge retninger.