Konkursen vi ikke ville ha

Trønder-Avisa mener: Det er liten tvil om at Steinkjer eller Levanger, Verdal, Namsos og Stjørdal for den saks skyld blir fattigere som byer når spesialforretningene forsvinner.

Thoresen slakterforretning har røtter tilbake til 1923. Nå er de konkurs.  Foto: Lars Lilleby Macedo

Nyheter

Sjelden har vel en konkurs ført til så mange reaksjoner som da Trønder-Avisa i går kunne fortelle nyheten om at Thoresen Slakterforretning AS i Steinkjer har begjært seg konkurs. Nå finnes det knapt slakteributikker igjen – i alle fall ikke i byene i fylket. Nyheten har åpenbart fått noen og hver til å tenke gjennom sitt eget handlemønster og sitt eget forbruk.

«Vi overlever ikke på køen lille julaften», sier daglig leder i Thoresen, Bjørn Fossum, til Trønder-Avisa. Men hadde butikken hatt like mange besøkende en vanlig dag som det var i går, ville den nok ha fortsatt. Det virker ikke som det er noe galt med produktene – eller prisene for den saks skyld. Det handler mest om hva som er enklest for oss som forbrukere. Det er lettvint å handle alt på et kjøpesenter eller en større butikk, og da gjør vi det.

Det er liten tvil om at Steinkjer eller Levanger, Verdal, Namsos og Stjørdal for den saks skyld blir fattigere som byer når spesialforretningene forsvinner. Det er en del av byenes sjel, og det er en del av mangfoldet i varehandelen som det er viktig å ha. Skal man dømme etter de mange kommentarene på sosiale medier i går, er det mange som deler denne oppfatningen. Men vi tar ikke konsekvensen av dette i hverdagen.

Vi har sett at stadig flere av oss setter pris på kortreist mat og lokal matkultur. En rekke av de gårdbrukerne som har satset på dette øker omsetningen. Noen har egne gårdsutsalg, mens andre satser på å dra til byen, enten det er Trondheim eller innherredsbyene, for å få avsetning på sine produkter. Men det holder ikke at vi som forbrukere setter pris på dette bare når vi skal handle ribbe til jul. Vil vi ha spesialforretninger – som slakterbutikker eller fiskebutikker – ja, så må vi bruke dem også utenom høytidene. Så enkelt er det.

Vi har mange gode mattradisjoner i Nord-Trøndelag. Noen av de større matkjedene har tatt konsekvensen av det ved å ta inn lokale spesialiteter og kortreiste matprodukter. Det er kjempebra, fordi det fører til stor omsetning for dem som får levert til kjedene. For matmang-foldet tror vi det er viktig at vi ikke bare har billigkjeder, men at det er noen som også kan bidra til større mangfold i utvalget av mat. Dessverre virker det som om vi først erkjenner dette når tilbudet, som i dette tilfelle, faktisk forsvinner.

Midt i martnastiden kan det være grunn til å minne hverandre om dette når vi flommer over av plastic fantastic.


Tradisjonsrike Thoresen melder oppbud i dag

Det blir ingen martnasbod fra Thoresen slakterforretning i år.

 

Sikret seg de siste godbitene

– Vi har fått noen solide klapp på skuldra og veldig mange er lei seg for at vi må stenge, sier Bjørn Fossum etter at det ble kjent at Thoresen slakteriforretning er konkurs.