Gå til sidens hovedinnhold

Koronasituasjonen i Sverige: - Skal vi få bukt med problemene, er det opp til oss

Artikkelen er over 1 år gammel

Smittetallene i Sverige fortsetter å gå feil vei.

(Nettavisen)

Se video øverst: De siste tallene fra Sverige er urovekkende.

- Det finnes fortsatt områder i verden med en betydelig økning av antall smittetilfeller, spesielt i Sør-Amerika. I Europa er det Frankrike som stikker seg ut, sa avdelingssjef i Folkhälsomyndigheten, Karin Tegmark Wisell, innledningsvis.

- Vi har 189 000 døde i Europa, og vi ser ikke en nedgang. Og ser vi på Sverige har vi mange smittetilfeller, men også at mange har fått symptomer fordi de har hatt en høstforkjølelse som man ikke kan skille ut ifra covid-19-symptomer, la hun til.

Største økningen på lenge

Wisell opplyste at svenskene at 2,4 prosent av de som ble testet i forrige uke, fikk et positivt testsvar tilbake. Hun fortalte at testingen har økt betraktelig siden våren, og at det derfor blir vanskelig å sammenligne tall, men at nivåene begynner å nærme seg slik det var tidligere.

Wisell snakket så videre om situasjonen i Stockholm, hvor man har vært bekymret over økningen.

Les også: Anders Tegnell: - Det er en urovekkende økning

- I Stockholm har vi høyere antall tilfeller enn resten av landet. Det er 63 smittede per 100 000 innbyggere, det vil si flere enn på nasjonalt nivå, hvor tallet er 49 smittede per 100 000 innbyggere, sa avdelingssjefen.

Det ble også vist frem et stolpediagram som viste at antall smittede i uke 38, er det høyeste tallet siden uke 26. Antall smittede per uke blir målt over en to-ukers periode, og derfor er ikke tallene for denne uken (uke 40) klare enda.

Hun var helt klar på at utviklingen videre, bra eller dårlig, avhenger helt og holdent av innbyggernes oppførsel.

- Skal vi få bukt med problemene som finnes, er det opp til hvordan vi oppfører oss, la hun til.

- Begrens antall kontakter

Wisell gjentok flere ganger at det er viktig å begrense sosial kontakt, hvis man er i risikogruppen, men også hvis man er 70 år eller eldre.

- Vask hendene, hold avstand og begrens antall kontakter, sa hun.

Tallene i Sverige blir kun oppdatert tirsdag og fredag, og de nye tallene viser derfor utviklingen siden før helgen. De viser at det har vært ti nye korona-dødsfall siden forrige fredag.

Det ble snakket videre om at 1. oktober oppheves besøksforbudet på eldrehjem, men at folk må være ekstra oppmerksomme og påpasselige med smittevernreglene, hvis de skal besøke sine eldre slektninger.

Seks av ti

Svante Werger, rådgiver i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) snakket om at seks av ti svensker er bekymret for en økning til høsten.

- Nesten 35 prosent tror at det finnes en stor risiko for at de selv skal bli smittet, sa han.

- Hvis man sammenligner med forrige uke er det en større andel som forteller at de følger smittevernrådene like mye eller mer. Men det er ingen store forskjeller. Forandringene er små, fortalte Werger videre.

USAs smittevernekspert likte ikke å bli konfrontert med svenskenes «suksessfulle» strategi:

Stockholm

På dagens pressekonferanse i den svenske hovedstaden er det Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som stiller. Det er spenning rundt hva de vil forteller, men mange tror at helsemyndighetene vil snakke om Stockholms kraftige økning i antall påviste koronatilfeller.

Tallene i hovedstaden bekymrer, og senest på mandag gikk to eksperter ut og advarte om hva konsekvensene kan bli.

- Følger vi det «spanske mønsteret» kan vi se økt antall med alvorlig sykdom, sa Björn Olsen, professor i infeksjonssykdommer, til Expressen.

Les også: Frykter en tvilling-pandemi i Norge: – Det vil være ugreit, sier FHI-forsker (+)

Det Olsen mener med det «spanske mønsteret» er at i Spania har antall intensivpasienter blitt fordoblet den siste måneden, enkelt og greit fordi smittetallene har økt kraftig.

En annen ekspert peker på at flere og flere er tilbake på arbeidsplassen.

- Folk er mer på arbeidsplassen nå, og da blir det mer smittespredning, sier Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, til Expressen.

Svenskenes statsepidemiolog har advart den svenske befolkningen:

Kommentarer til denne saken