(Nettavisen)

Se Ernas budskap i vinduet øverst!

OSLO (Nettavisen): - Vi trenger mer tid. Vi må se en klar nedgang i smitten og se at vi har kontroll, før vi vurderer å åpne igjen, uttalte statsminister Erna Solberg på pressekonferansen om koronasituasjonen onsdag.

- Det betyr at vi må leve med de smitteverntiltakene vi har på nasjonalt nivå i minst tre uker til, lød statsministerens budskap.

Solberg konstaterte at smittenivået fortsatt er på et for høyt nivå. Det er likevel en antydning til utflating i tallet på nye smittede og innleggelser, men det er altså for tidlig å senke skuldrene.

Kommer med konkrete juleråd

- Jeg håper at vi om tre uker er i en situasjon som gjør det mulig med mer sosial kontakt i igjen. Neste uke vil regjeringen komme med mer konkrete råd for jule- og nyttårsfeiringen, sa Solberg videre.

Hun gjentok budskapet myndighetene har kommet med tidligere om at vi må belage oss på en annerledes jul i år og hun gjentok oppfordringen fra 5. november om at vi må holde oss mest mulig hjemme og ha minst mulig kontakt med andre enn våre aller nærmeste.

- Dette gjelder fortsatt og er like viktig som før, sa statsministeren og sa hun støtter de strenge tiltakene som er innført blant annet i Oslo og Bergen og røpet at det kan komme innstramminger lokalt.

Les også: Innspurt før koronavaksinen kommer til Norge: – Vi jobber som gale

Statsministeren legger vekt på at man skal kunne reise hjem til «den lille familien», mens de store jule- og nyttårsselskapene må utgå i år.

Om det kan bli lettelser før jul, avhenger altså av hva som skjer de neste ukene:

- Vi må jo se an smittesituasjonen når vi nærmer oss jul om vi vil anbefale det.

- Vaksinering tidlig i 2021

Statsministeren sa videre at vaksinasjonen kan starte i Norge så fort en vaksine er helt klar.

- Det er håp om at legemiddelmyndighetene i EU kan godkjenne én eller to vaksiner i løpet av året.

Dermed håper myndighetene at man kan begynne med vaksinering av risikogrupper her til lands tidlig i 2021.

- Så vet jeg at dette begynner å bli vanskelig for alle, men det er lys i tunnelen, slik at vi må holde ut, sa statsministeren.

Hun erkjente at det kan være vanskelig med alle smitteverntiltakene og smittevernrådene nå:

- Jeg tror vi alle savner å klemmer flere enn de aller nærmeste, sa hun.

Les også: Grorud med smitterate på 725,4 - høyest av bydelene i Oslo

Smittetallet har falt til 1,0

Det ble meldt 3.621 smittetilfeller i uke 47, en nedgang på 11 prosent fra uka i forveien. Smittetallet R har falt til 1,0.

Det viser Folkehelseinstituttets siste ukesrapport, som ble lagt fram onsdag.

I uke 46 ble det meldt om 4.080 smittetilfeller.

Matematisk modellering viser ifølge Folkehelseinstituttet at økningen i smittespredningen har stoppet opp etter 5. november. Smittetallet R falt dermed til 1,0 fra et nivå på 1,4 i perioden 26. oktober til 5. november.

– En nedgang fra 1,4 til 1 er en vesentlig nedgang. Men ideelt sett bør vi komme under 1, sier Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg.

– Det går rett vei nå. Men det er for tidlig å slippe opp på tiltakene, sier hun.

Smittetallet R viser hvor mange nye hver smittede i snitt smitter videre.

FHI påpeker at antall testede samtidig falt med 16 prosent fra uke 46 til uke 47. Andelen positive blant de testede økte fra 2,77 prosent til 2,92 prosent.

Les også: Grorud med smitterate på 725,4 - høyest av bydelene i Oslo

For tidlig å si om tiltakene er tilstrekkelige

Vold sier det ennå er for tidlig å si om tiltakene som ble satt inn nasjonalt og lokalt for et par uker siden er tilstrekkelige og sier Folkehelseinstituttet er bekymret for situasjonen på sykehjemmene framover, der man kan forvente at smitten vil føre til alvorlig sykdom.

Les også: Helseministeren vedgår for dårlige koronaverktøy