Slik følger du valget i våre kanaler

Vi holder deg oppdatert utover mandagskvelden – både på t-a.no, i avisa og direktesendt web-TV.
Valg

Når valglokalene stenger kl. 20.00 mandag kveld, starter Trønder-Avisas jobb med å formidle valgresultatene.

– Vi oppdaterer t-a.no med siste nytt hele kvelden, og klokken 20.55 går vi live på web-TV, forteller nyhetsredaktør Fredrik Mandal.

Web-TV

Når klokken er 21.00 kommer de første valgresultatene. Da er TV-sendingen godt i gang. Med seg i studio har Mandal de politiske tungvekterne Bjarne Håkon Hanssen og Marit Voll som eksperter. I tillegg kommer kommentator Johan Prestvik og sjefredaktør John Arne Moen til å bidra med sine analyser.

– Da har mange kommuner telt ferdig forhåndsstemmene, og vi ser allerede at antall forhåndsstemmer er høyt i år. Til og med torsdag hadde nesten 19 prosent av de stemmeberettigede avlagt sin stemme. Med en valgdeltakelse som pleier å ligge rundt 60 prosent, kan vi si mye allerede når forhåndsstemmene blir offentliggjort, sier Mandal.

Samtidig som Hanssen, Voll og Mandal holder deg oppdatert på web-TV, kommer journalistene i Trønder-Avisa til å produsere nyhetssaker og intervjuer fortløpende. Disse publiseres selvsagt på t-a.no, og noe blir også publisert i papir- og e-avisa.

Utsatt e-avis

I papiravisa som kommer til abonnentene tirsdag morgen er det tidlige resultater, avhengig av hvor langt kommunene har kommet i opptellingen når avisa trykkes.

– For å kunne gi et mest mulig riktig resultat av valget til våre abonnenter har vi utsatt utgivelsen av e-avisa. Til vanlig kommer e-avisa ut klokken 21.00, men valgkvelden har vi utsatt dette til klokken 01.00 for å få med så oppdaterte resultater som mulig, sier Mandal.

Ved 01-tiden er de fleste opptellinger ferdige, og det er kun små endringer som er ventet i kontrolltellingene.

Fullt trykk

I Trønder-Avisas redaksjon er de aller fleste journalistene på jobb utover kvelden og natta på valgkvelden, og avisas medarbeidere er representert på flere steder i fylket for å rapportere til våre seere og lesere.

– Valgkvelden er en av de morsomste kveldene på jobb for mange journalister, så det er ingen som klager over en lang og hektisk arbeidsdag akkurat denne kvelden, forteller Mandal.

To apper

Trønder-Avisa har to apper for å gi deg det du trenger for å være oppdatert på det som skjer – på valgkvelden og ellers i året:

  • Nyhetsappen
  • Eavis-appen

Appen Trønder-Avisa Nyheter er den nyeste av de to. Den gjør at du får informasjon om det som skjer – når det skjer. Der vil du også få muligheten til å få pushvarsel når det skjer noe ekstra viktig.

Appen laster du ned fra App Store eller Google Play

Den nye appen lever på siden av eAvis-appen. I eAvis-appen får du morgendagens papiravis allerede fra klokken 21.00 kvelden før avisa kommer i postkassen – uansett hvor du måtte befinne deg, så lenge du har mobildata eller trådløst internett. Dette gjelder altså ikke valgkvelden, da e-avisa vil kommer klokka 01.00.

Har du ikke eAvis-appen? Den kan du laste ned her for iPhone og iPad, og dersom du bruker Android finner du eAvis-appen i Google Play Store.

Trønder-Avisa følger valgkampen tett i vårt område. Vi presenterer trønderske kommuner før valget: de nordtrønderske kommunene, samt fylkeshovedstaden Trondheim. I tillegg følger vi valgkampen i fylkeskommunen tett.

Les alt om valget på www.t-a.no/nyheter/valg/.

Usikker på hvem som skal få din stemme? Prøv valgomaten!

Valgdagen for årets kommunestyre- og fylkestingsvalg er mandag 9. september. Mange kommuner holder også valg søndag 8. september.

På valgdagen den 9. september må du stemme i den kommunen der du var registrert i folkeregisteret som bosatt 30. juni 2019. Kommunen informerer om åpningstider og hvor du kan stemme på valgdagen. Du kan stemme i hvilket som helst valglokale i kommunen.

Du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune i landet. Finn ditt nærmeste forhåndsstemmelokale og åpningstider. Du kan også ta kontakt med kommunen du oppholder deg i for å få informasjon om hvor og når du kan forhåndsstemme. Den ordinære perioden for forhåndsstemmegivning starter 12. august og varer til og med 6. september. Du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune i landet.

Kilder: Trønder-Avisa og valg.no

Valg