Forhandlingene i kampen om Trøndelag fortsetter.

Rødt har snudd - vil samarbeide med KrF

I mars utelukket Rødt å samarbeide med Kristelig Folkeparti i fylkestinget i Trøndelag. Nå har Rødt ombestemt seg.

Oslo 20181101. Sentralstyremedlem i Krf Karin Bjørkhaug før landsstyremøtet til Krf på Scandic Oslo Airport på Gardermoen torsdag ettermiddag. Foto: Trond Teigen / NTB scanpix  Foto: Trond Reidar Teigen

Valg

Trondheim: Onsdag ettermiddag pågår fortsatt forhandlinger om en mulig ny flertallskonstellasjon i fylkespolitikken i Trøndelag.

Ap, SV, MDG og KrF, som startet forhandlinger tirsdag, trenger støtte fra Rødt sine tre mandater for å ha flertall i fylkestinget.

Da Rødt ankom forhandlingsrommet tirsdag kveld, over fem timer etter forhandlingene startet, ble MDGs håp om å lande en enighet allerede tirsdag slukket.


Rødt utelukket KrF-samarbeid – nå forhandler de med nettopp KrF

Kristelig folkeparti stod på Rødt sin nei-liste i mars. Arbeiderpartiet ville ikke samarbeide med Rødt. Nå forhandler de alle om samarbeid.


– God stemning

I bytte mot sin støtte, har Rødt stilt politiske krav, forteller Hege Bae Nyholt, førstekandidat for Rødt.

– Står det hele på Rødt nå?

– Det står aldri bare på én i en forhandling. Alle har jo sine krav, også må man se om man kan ene, sier hun.

Det skal ikke være lansert noe enkeltkrav fra Rødt som de andre partiene har utelukket.

– Nei, det er god stemning, sier Nyholt.

Det som derimot kunne skapt trøbbel for en enighet i den Ap-ledede konstellasjonen, var et prinsipp hos Rødt om å ikke inngå samarbeid med KrF.

I mars i år var nemlig KrF på lista over partier som Rødt nekter noen form for samarbeid med i fylkestinget i Trøndelag, i en rundspørring fra LO.


MDG bekrefter: Er tilbudt varaordføreren fra begge sider

Forhandlingene om makta i Trøndelag fortsetter onsdag. MDGs Tommy Reinås bekrefter at han har fått tilbud om varaordførervervet fra begge hold.


Viktigere med flertall enn prinsipp

Når Trønder-Avisa konfronterer Rødt med dette onsdag formiddag, vil Nyholt ikke kommentere det.

I tretida onsdag ettermiddag, kommer svaret:

– Vi har diskutert det og kommet fram til at det er viktigere for oss å sikre et flertall på ikke-borgerlig side, enn å stå på prinsippet om å ikke samarbeide med KrF. Det ville vært et stort svik overfor våre velgere, om vi hadde bidratt til å høyresida makt i Trøndelag, sier Nyholt.

Hun begrunner prinsippet mot KrF med en stor politisk avstand, og trekker fram kvinners rettigheter og abortspørsmålet.

– Hva gjør KrF i Trøndelag spiselig for dere?

– De er rødere. De sier vel selv at de er på venstresida i sitt eget parti. Også er vi tre mandater og de har bare ett, så styrkeforholdet er riktig, sier Nyholt, og betegner situasjonen i det politiske landskapet i fylkespolitikken i Trøndelag som «spesiell».

– Rødt har hatt stor framgang, Sp velger høyresida og vi forhandler med KrF. Denne spesielle situasjonen gjør at vi må gå noen ekstra runder, sier Nyholt.

I det store retningsvalget for Kristelig Folkeparti i fjor, flagget Trøndelag KrF støtte til «rød» side – og ville egentlig ikke delta i regjeringen partiet nå er en del av.


KrF i tøffe forhandlinger med Venstre, Høyre og Frp:

Dette krever Trøndelag KrF for å gå i regjering

«Røde» Trøndelag KrF har sendt en rekke forhandlingskrav til egen partiledelse. Omstridt abort-paragraf står ikke på listen, men det gjør pelsdyrnæringen.

KrF-ere tror ikke endring av abortloven er mulig. – Det er for tidlig å si, svarer Høyre.

KrF-topp beskylder Solberg for abort-lureri

– Noen KrF-ere har grunn til å føle seg lurt av statsministeren, sier Karin Bjørkhaug, trøndersk sentralstyremedlem i KrF.


Rødt på eget rom

Tirsdag kveld var det uklart hvorvidt Rødt kom til å delta i forhandlingsmøter onsdag, selv om de gjorde det klart at de ville forhandle videre.

SVs Rakel Trondal sa da til Trønder-Avisa at hun forventet Rødts deltakelse.

- Jeg har en forventning om at Rødt møter i morgen. SV er i alle fall klar for å ha med Rødt, sa hun.

Onsdag formiddag ville Rødt ikke svare på direkte spørsmål om hvorvidt de møter til forhandlinger onsdag.

«Rødt har gruppemøte og vi jobber videre», skrev Nyholt i en SMS onsdag formiddag.

I tretiden onsdag ettermiddag sitter Rødt sin delegasjon på et eget rom, i samme etasje som det rommet der de andre partiene forhandler.

Rødt sin forhandlingsdelegasjon består av Hege Bae Nyholt (førstekandidat), Hallgeir Opdal (andrekandidat), Kari Kristensen, (fylkesleder), Ronny Kjelsberg (fylkesstyremedlem) og Svein Olav Aarlott (fylkesstyremedlem).   Foto: Margrete Konstad

Nyholt vil ikke svare på hvorfor de ikke sitter i samme rom som de andre partiene, men hun slår fast at de fortsatt er i forhandlinger.

Uklar tidshorisont

Rødt forlot Lerkendal klokken 16.45 og gjorde det klart at de ikke kommer tilbake onsdag.

Partene i forhandlingene var ellers svært ordknappe om status onsdag ettermiddag. Men flere er forberedt på at det kan ta tid å bli enige.

– Sett av uka, sier KrFs medforhandler og fylkessekretær Jann Karlsen, samtidig som han presiserte at det ikke er satt noen frist.


Slik oppsummerer Trønder-Avisa valget – dagen derpå

Mange svar har kommet, men en del spørsmål gjenstår fortsatt. Se John Arne Moen og Johan Prestvik oppsummere valget.


Arbeiderpartiet og Rødt

Også Arbeiderpartiet har tidligere uttalt at de ikke ønsker å forhandle med ett av partiene de nå forhandler med, nemlig Rødt.

– Vi har ikke noe ønske om å samarbeide med Rødt. Rødt står for en politikk som ikke passer inn i en helhetlig budsjettpolitikk, sa Sandvik i Trønder-Avisas fylkesordførerdebatt for fem uker siden.

Den gang svarte Rødt at de ikke var overrasket, og begrunnet det med at Ap «har jo kjørt en Høyre-politikk forkledd som Ap-politikk her i Trøndelag i det siste».

– Mener du fortsatt det, nå som du forhandler om Ap-samarbeid?

– Ja, jobben til Rødt er jo å dra Ap til venstre. Det kommer vi jo til å få til uansett, nå som vi er tre i fylkestinget, sier Nyholt.

Onsdag vil ikke Tore O. Sandvik svare på noen spørsmål om Rødt.

Rødt sin forhandlingsdelegasjon består av Hege Bae Nyholt (førstekandidat), Hallgeir Opdal (andrekandidat), Kari Kristensen, (fylkesleder), Ronny Kjelsberg (fylkesstyremedlem) og Svein Olav Aarlott (fylkesstyremedlem).

Valg