Historisk valg i Frosta

Frosta får trolig sin første kvinnelige ordfører noensinne.

Vant: Trine Haug (30) blir historisk som Frostas første kvinnelige ordfører.  Foto: Trond Blikø.

Valg

Trine Haug (30) blir høyst sannsynlig historisk i løpet av uka. Allerede tirsdag kveld setter samarbeidspartiene Sp, Ap, KrF og SV seg ned for å diskutere videre samarbeid. Det kan ende opp med at Senterpartiet og Arbeiderpartiet går videre alene. De har samlet 51,7 prosent av stemmene på Frosta.

Senterpartiet tok stemmer fra alle de andre partiene på Frosta. Verst gikk det ut over Høyre, som gikk tilbake 5,5 prosent. Senterpartiet gikk fram 11,4 prosent til 33,4 prosent.

– Vi byttet plass med Høyre i antall mandater. Det gir oss et veldig godt utgangspunkt for videre forhandlinger, sier Trine Haug. På forhånd var det en viss spenning om Arbeiderpartiet ville klare å utfordre Senterpartiet i kampen om ordførerklubba. Men Arbeiderpartiet fikk bare 18,3 prosent av stemmene.

En usikkerhet

Det eneste som kan velte Trine Haugs planer om å bli ordfører er personstemmene på Frosta. Senterpartiet leverte ikke en kumulert liste. Det betyr at hvis frostingene har gjort store endringer på lista kan Trine Haug falle ut av kommunestyret. Men det er nesten bare en teoretisk sjanse for det siden Senterpartiet har seks mandater i kommunestyret.

Her er kommunestyret: