– Mitt ønske for Trønderdebatt er å løfte de unges stemme i debatten. Forhåpentligvis kan jeg bidra til at flere unge følger med på og engasjerer seg i samfunnsdebatten, både på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå, sier Oda Okkenhaug (23), nyansatt kommentator i debattsatsingen Trønderdebatt.

En aviskommentator har som hovedoppgave å skrive kommentarartikler og analyser om en rekke ulike samfunnstema. Det kan for eksempel være å synse om forslag som legges fram i Stortinget eller i regjeringen, eller det kan være snakk om å løfte problematiske og viktige tema innen skole eller helse, og så drøfte hvorfor problemene finnes eller hvordan de kan løses.

Skal trille terning over åtte trønderske byer – og de som står bak ønsker reaksjoner

Mangfold og likestilling

Okkenhaug blir med dette trolig Norges yngste aviskommentator. Hun har allerede rukket å markere seg i samfunnsdebatten, som en tydelig talsperson mot høyreekstremisme, et engasjement hun har følt sterkt siden hun for 10 år siden mistet broren Emil under terrorangrepet på Utøya. Tidligere i år fikk Okkenhaug årets minnestipend av Ungdommens bystyre i Trondheim for sitt arbeid og engasjement. Hun har også skrevet mastergrad innen mangfold og likestilling – med tittelen «Kunsten å spre ekstrem ideologi».

I 2019 ble hun valgt inn i kommunestyret i Levanger for Arbeiderpartiet, men tidligere i år fikk hun fritak fra lokalpolitikken fordi hun hadde flyttet til Trondheim. Hun går til Trønderdebatt fra en stilling som pedagog ved Falstadsenteret på Ekne.

Hun starter i jobben allerede i desember.

– Med Oda får vi en av morgendagens store trønderske stemmer med oss i Trønderdebatt, sier ansvarlig redaktør Snorre Valen.

– Hun har allerede gjort seg bemerket i offentligheten, og hun har et bredt interessefelt som vil gjøre Trønderdebatt til en relevant avis for enda flere, sier Valen.

Oda (23) mottok Trondheim kommunens minnestipend på 20.000 kroner

Debattsatsing vokser

Det var på tidligsommeren 2020 debattsatsingen Trønderdebatt ble lansert – etter at avisene Trønder-Avisa, Nidaros, Namdalsavisa og Arbeidets Rett gikk sammen for å styrke og løfte debatten i Trøndelag.

I juli 2021 – etter akkurat ett års drift, ble Snorre Valen ansatt som ansvarlig redaktør for debattsatsingen, etter at han i første driftsår hadde vært sentral i prosjektet som politisk redaktør i Nidaros.

Debattavisen tar mål av seg å være den viktigste arenaen for politisk debatt i Trøndelag. Ryggraden i satsingen er kommentarartikler og leserinnlegg skrevet både av skribenter tilknyttet satsingen og av hele Trøndelag. Samtidig har flere andre ideer blitt sjøsatt. Ved inngangen til årets stortingsvalgkamp samlet Trønderdebatt alle de trønderske listetoppene på idylliske Mausund, for en fem timer lang direktesendt politisk debatt om Trøndelags framtid. Forrige helg ble artikkelserien Sentrumskontrollørene startet, og Trønderdebatt holder også på med en artikkelserie som analyserer Hurdalsplattformen kapittel for kapittel.

Ny stemme

John Arne Moen er konsernsjef i TA Media, som nå eier Trønderdebatt, og styreleder i debattavisa. Han mener ansettelsen gir en helt ny type stemme til debatten.

– Oda er nøyaktig den stemmen vi trenger for å nå yngre lesere, som jeg mistenker lett sklir forbi kommentarer skrevet av mer etablerte kommentatorer. Hun er opptatt av litt andre tema enn de øvrige bidragsyterne i den offentlige samtalen, i Trøndelag så vel som i resten av landet.

– Vårt mål er at Trønderdebatt skal etablere seg som den viktigste arenaen for debatt og opplyste samtaler om samfunnsutviklingen i Trøndelag. Ansettelsen av Oda er et viktig skritt på veien for å nå dette målet, sier Moen.