Gå til sidens hovedinnhold

Over 50 smittede på ti dager i Levanger

Alle bortsett fra en håndfull av tilfellene er direkte eller indirekte knyttet til utbruddet ved Levanger voksenopplæring.

LEVANGER: Levanger kommune bekrefter tallene søndag kveld: Over 50 personer har altså fått påvist koronasmitte de siste ti dager.

De aller fleste er direkte eller indirekte knyttet til smitteutbruddet ved voksenopplæringa på Staup. Skolen ble tidligere i uka satt til gult nivå.

– Oversiktlig, men sårbar situasjon

Kommunen skriver i en pressemelding at det i all hovedsak er uvaksinerte, unge voksne og barn som har blitt smittet, men også enkelte voksne med én eller to vaksinedoser.

– Til tross for høye smittetall opplever kommunene situasjonen som relativt oversiktlig, men sårbar. Vi ser at de smittede tilhører samme smittekjede og at det er husstandsmedlemmer eller andre nærkontakter til kjent smittede som nå tester positivt. Mange av de smittede er imidlertid tilknyttet skoler eller barnehager. I dette ligger en risiko for videre smitte, i verste fall utbredt smitte, i skoler eller barnehager. For å motvirke dette følger vi forskrift om utstrakt bruk av hurtigtesting fremfor karantene. Flere barnehager og flere skoler er omfattet av et slikt regime allerede, skriver kommunen.

Prioriterer vaksine, test og isolering

I henhold til føringer fra myndighetene, vil kommunen prioritere ned smittesporing til fordel for vaksinering, testing og isolering av den smittede.

– Smittesporingsteamet vil konsentrere seg om nærkontakter i samme husstand som smittede, eller tilsvarende nære. Vi vil minne om at det er den smittede – eller dennes foresatte – sitt ansvar å informere andre nærkontakter, inkludert skole og barnehage om at de har avgitt positiv prøve, opplyser Levanger kommune.

Les også

Rehn: – Tror toppen er nådd

Selvtesting

Kommunen skriver videre at de har konkludert med at selvtesting er den beste måten å utøve hurtigtesting på. Dette er også anbefalt av FHI, skriver kommunen:

– Hurtigtesten er enkel å gjennomføre og prøven tas med pensel cirka to centimeter inn i neseboret, ikke dypt i nesen som før. En leser av svaret etter femten minutter. Personer født i 2005 og tidligere kan gjøre dette selv. Barn i grunnskolen og yngre bør få hjelp av foresatte. Skolene/barnehagene vil få tilgang til hurtigtester og kan distribuere disse til elevene/barna når det er nødvendig.

Grunnet begrenset tilgang til hurtigtester vil det imidlertid ikke være mulig for den enkelte innbygger eller arbeidsplass å hente ut hurtigtester. Disse er nå forbeholdt barnehager og skoler. Nord universitet og videregående skole vil også få tilgang.

– Testsvar trenger ikke dokumenteres eller registreres. Dette er tillitsbasert, som det meste annet i denne pandemien, poengterer Levanger kommune.

For andre enn elever og barn i skole og barnehage, inkludert foresatt, gjelder det fortsatt at man skal teste seg på Rinnleiret.

For andre enn elever/barn i skole og barnehage, inkl. foresatte, gjelder fortsatt at man skal teste seg på Rinnleiret.

Dersom du får positivt svar på hurtigtest skal du gå i isolasjon og melde inn resultatet til smittesporingen i kommunen, på telefon 457 22 010.

Kommentarer til denne saken