Gå til sidens hovedinnhold

Overraskende funn: – Trondheim lever litt sitt eget liv

Netthandelen gikk til himmels da kommunene stengte ned. I Trondheim økte også butikksalget i uke 6 i år sammenlignet med samme uke i fjor.

Mens netthandelen eksploderte landet over og butikksalget stupte, levde Trondheim sitt eget liv. De klatret både på fysisk handel og netthandel, viser en ny undersøkelse.

I Oslo-regionen gikk netthandelen til himmels under nedstengingen i januar. Men størst økning siden i fjor har Stavanger med hele 619 prosent.

Steg med 208 prosent

Etter at Oslo-regionen stengte ned etter mutasjonsutbruddet i Nordre Follo, økte antallet transaksjoner i nettbutikker med 208 prosent i Oslo i uke 4 sammenlignet med samme uke i fjor, viser tall fra DNB.

Også de øvrige storbyene har opplevd en kraftig økning i netthandlingen.

– Hvis man sammenligner med nedstengingen i mars 2020, har kundene blitt betydelig flinkere til å hoppe over på netthandel nå. Det har blitt en hurtigdigitalisering, og det er størst økning blant de eldre, sier Ine Oftedahl, direktør for datatransformasjon i DNB, til NTB.

Trondheim overrasker

Et tall som overrasker, er at flere handlet i butikk i Trondheim i uke 6 i år enn i fjor, nemlig før koronapandemien. Økningen var på 2 prosent.

– Trondheim lever litt sitt eget liv og har gjort det gjennom hele krisen, så de følger ikke helt trenden i resten av landet. De har både klatret på fysisk handel og netthandel, opplyser Oftedahl.

Selv om flere handlet i butikk, økte netthandlingen også markant. Økningen var på 147 prosent.

Hjemmeutstyr er populært

Bransjer som dagligvare, apotek og lignende som fortsatt holdt åpent under nedstengingen, er ikke omfattet.

– Så fort det kommer en nedstenging, er det alt som handler om hjemmeaktiviteter som øker mest, slik som oppussing, interiør og hobbygjenstander, sier Oftedahl.

– Vi trenger også mer hjemme, så sportsutstyr, men også elektroutstyr, går det mer av. Det samme gjelder alt av god mat som kan lages hjemme, sier hun.

Det kokte i VM-teltet til Emil Iversens fanklubb: – Hadde sikkert 200 i puls

Stengte veger og vanskelige kjøreforhold: Her ble det bom stopp

Kommentarer til denne saken