Sak om barnebortføring utsatt på grunn av «kluss» om forsvarer

Foto:

Tiltalt samboerpar skulle ha møtt for Inntrøndelag tingrett torsdag. Nå er saken utsatt på ubestemt tid.

DEL

STEINKJER: Steinkjer-kvinnen tok med seg datteren og gikk i dekning i Polen, uten barnefarens samtykke – av frykt for at barnevernet ville ta datteren.

I nesten tre måneder – fra mai til august i 2019 – levde Steinkjer-kvinnen og hennes nye samboer på rømmen i Polen med jenta, før familien ble sporet opp og lokalisert av politiet i Steinkjer.

Ny forsvarer inn

Nå er kvinnen og hennes samboer tiltalt for barnebortføring av jenta. Paret skulle møtt i Inntrøndelag tingrett 17. september, og svare for grov omsorgsunndragelse. Ifølge påtalemyndigheten har jenta blitt utsatt for stor belastning.

Advokat Arne Oddvar Berg var oppnevnt som forsvarer for det tiltalte paret. Like før saken skulle opp kom retten til at det var interessemotsetninger mellom mannen og kvinnen. Det reguleres klart av straffeprosessloven at «For flere siktede som har motstridende interesser, kan ikke samme person være forsvarer».

Dermed kom advokat Per Ove Sørholt inn som forsvarer nummer to, men saken måtte likevel utsettes – blant annet for at den nye forsvareren skal få tid til å settes seg inn i saken. Man trengte også en ekstra dag i retten.

Advokat Arne Oddvar Berg har ikke besvart Trønder-Avisas henvendelser onsdag.

– Et tøft år

Barnefaren forteller at han hadde tre tøffe måneder mens jenta var i utlandet, og følte en utrolig lettelse da han så datteren igjen.

Nå kjemper han om omsorgsretten for jenta, som har bodd hos ham det siste året etter gjenforeningen.

– Det har vært et tøft år. Jeg drømmer om at vi snart kan normalt liv igjen, og leve, uttalte faren til Trønder-Avisa i juni.

Politiadvokat Malin Borg er aktor i saken. Hun håper at saken kan berammes på nytt før jul.

– Påvirket utsettelsen saken på noen måte?

– Nei, vi synes det er viktig at interessekonflikter kan unngås, også av hensyn til vitnene i saken, men det er klart at ventetiden er en belastning for de involverte i saken, sier Borg.

Roser politiet

Farens bistandsadvokat Sjak R. Haaheim har tidligere berømmet politiet i Steinkjer for arbeidet med savnet-saken.

– I denne saken gjorde politiet det de skulle, og klarte å spore opp hvor jenta befant seg. De la ulike planer for hvordan denne straffbare handlingen skulle avsluttes, og klarte å løse den på beste mulig måte med «å snakke hjem» familien, sier Haaheim – som sier han har mange eksempler på at norsk politi ikke tar slike saker alvorlig.


Artikkeltags