Se foredrag om levangerfotografens unike bilder fra andre verdenskrig

Foredrag fra Levanger fotomuseum med Nils Torske om utstillingen «1945 Ettertanke, etterspill», fotografier av Per Renbjør.

I samarbeid med Levanger fotomuseum viser Trønder-Avisa foredrag om utstillingen «1945 Ettertanke, etterspill – fotografier av Per Renbjør».

DEL

I videon over kan du se et hele foredraget fra Levanger fotomuseum med Nils Torske om utstillingen «1945 Ettertanke, etterspill – fotografier av Per Renbjør».

Som fotograf og tidsvitne har Per Renbjør etterlatt seg et materiale som vil ha stor betydning for vår forståelse av okkupasjonen 1940 – 45 og tiden rett etterpå. Frigjøringstida var en tid for glede og der heltenes historie ble fortalt. Det var også oppgjørets tid med arrestasjoner og straff. Per Renbjørs fotografering under krigen har gitt oss et enestående innblikk, ikke bare i illegal etterretning, men også i hverdagslivets store og små øyeblikk. Bildene er tatt der og da, og gir oss et ukunstlet, rett-på-sak-inntrykk av begivenhetene. Det billedmessige var underordnet begivenheten. Dessuten gir hans direkte tilnærming oss nesten inntrykk av å være vitne til hendelsen. Dette er med på å gi Per Renbjørs fotografiske materiale fra denne perioden så stor verdi.

Nils Torske var sentral da arven etter Harald og Per Renbjør ble donert til Levanger Fotomuseum i 2001. Nils Torske og Per Renbjør tilbrakte mye tid sammen og det ble mange timer i samtale om Per Renbjørs liv og innsats.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken