Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister Ingvild Kjerkol vil være til stede på pressekonferansen klokken 20 mandag kveld.

– Situasjonen er alvorlig. Smittespredningen er for høy. Og vi er nødt til å treffe tiltak for å begrense den utviklingen, sa Støre til NTB tidligere mandag.

Mandag var regjeringen i møte med Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet, som begge har levert nye anbefalinger om ytterligere koronatiltak for å få bukt med den stadig mer eskalerende situasjonen.

– Det haster med å bremse covid-19-epidemien med betydelige tiltak slik at ikke omikronvarianten forårsaker en epidemibølge som gir enorm sykdomsbyrde og fullstendig overbelaster helsetjenesten. Formålet er å redusere og flate ut denne bølgen, heter det i en ny risikovurdering fra FHI om omikronvarianten mandag.

Støre varsler to hovedgrep

Det har blitt satt en rekke smitterekorder de siste dagene, både nasjonalt og i de største byene. Innlagttallene har også nådd rekordhøyt nivå de siste dagene. Mandag var 358 koronapasienter innlagt på norske sykehus, som er det høyeste antallet som er registrert hittil under pandemien.

Overfor VG varsler Støre hovedgrep for å få kontroll på smitten:

– Vi må gjøre justeringer for å begrense møter mellom mennesker, for å få smittetrykket ned. Det er nødvendig.

– Så må vi ha en kraftfull opptrapping av vaksinering. Vi sa at alle over 18 skal være vaksinert til påske. Nå skal vi sørge for at «påsken kommer tidligere», sier han for å illustrere at de skal rulle ut et vaksineprogram som gjør at alle skal være vaksinert lenge før påsken 2022, sier statsministeren til VG.

- Har sagt at vi vil gripe inn

Helseminister Ingvild Kjerkol sier til Dagbladet at de nye tiltakene er var varslet:

- Vi har sagt at vi vil gripe inn om situasjonen forverrer seg. Vurderingene fra FHI og Helsedirektoratet om smittesituasjonen er alvorlige, sier hun til Dagbladet.

- Det viktigste vi alle kan gjøre nå, er å følge de anbefalingene og reglene som gjelder. Hold avstand, bruk munnbind, begrens antall nærkontakter, vær hjemme og test deg ved symptomer, samt takk ja til tilbud om vaksine, både første, andre og tredje dose, sier ministeren.