Gå til sidens hovedinnhold

Senterpartiet åpner for sonderingssamtaler med SV og Ap

Senterpartiet bekrefter etter et møte i stortingsgruppa at de vil sondere om det er grunnlag for regjeringsforhandlinger SV og Ap.

andag holdt Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum et velkomstmøte med Senterpartiets nye stortingsgruppe, som nå har vokst til 28 representanter – opp fra 19 etter forrige valg og bare 10 etter valget for åtte år siden.

– Vi har konkludert med at vi ønsker en sonderingsrunde for å kartlegge om det er grunnlag for regjeringsforhandlinger med SV og Ap, sier Vedum.

Sp har tidligere stått hardt på at de ønsket en regjering med kun Ap og Sp. Men selv om Vedum i lang tid har stått fast på at han ønsker en Ap/Sp-regjering, har han heller aldri lukket døren fullstendig for en regjering der også SV er med.

Vedum sier at han har snakket med begge partilederne etter stortingsgruppas beslutning.

– Jeg var nettopp på kontoret til Jonas Gahr Støre og informerte ham om den beslutningen som vi har tatt, og jeg ringte også Audun Lysbakken for noen minutter siden, sier Vedum.

Starter sonederingene torsdag

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier sonderinger om regjeringsforhandlinger mellom Sv, Ap og Sp etter planen starter på Hurdalsjøen Hotell torsdag.

– Jeg har hatt gode samtaler med Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken siden onsdag. Jeg har da formelt invitert Sp og SV til regjeringssonderinger, og de har takket ja, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Videre sier han at de ønsker å starte samtalene torsdag 23. september.

– Mitt mål er å starte denne uken, torsdag håper jeg vi kan komme sammen på Hurdalsjøen Hotell, sier Støre.

Både SV og Ap har tidligere vært klare på at de ønsker en rødgrønn regjering med alle disse tre partiene.

Han ønsker ikke å spesifisere hva som er de største smertepunktene mellom Sp og SV.

– Når vi nå tar initiativ til en sondering, så har vi brukt tiden siden valget til samtaler med Ap-lederen der vi har diskutert de ulike sakene, og på bakgrunn av de samtalene så mener jeg det er grunnlag for en slik sondering, sier Vedum.

KOMMENTAR (Trønderdebatt): Vedum har alt å tape regjering med SV

Kommentarer til denne saken