(Avisa Oslo): Du har svingt deg gjennom den store dagen, og fått noen hyggelige minner på bunaden etter festmåltidet. Kanskje er det litt sminkerester på skjortekragen, eller svetteflekker under armene etter å ha gått rundt på den varme dagen.
Hvordan du bør bekjempe flekkene kommer an på hva slags stoff du skal behandle, og hva slags flekker det er snakk om.
– En generell regel er å glemme kjerringrådene og behandle flekkene med en gang de oppstår med varmt vann, sier Aase Margrethe Kilander, bunadskredder og daglig leder i Haugtussa bak slottet.
Hun gir sine beste tips til hva du bør gjøre, før bunaden får hvile fredfullt i skapet til neste års bruk.
LES OGSÅ: Flere hundre feiret nasjonaldagen i Åre – kø over Skalstufjellet og fullt på parkeringen
Hvordan behandle flekker på skjorten?
Det første du bør gjøre, før du pakker vekk bunaden, er å vaske skjorten. Dersom du har en bomullsskjorte, kan du behandle den mye røffere enn en linskjorte.
– Første bud er å ta flekken når den er helt fersk med å holde den under varmt vann, sier Kilander.
1. Hvis du for eksempel har fått sminke på kragen, bør du først holde skjorten under springen og skylle den godt med rent varmt vann. Andre flekker fuktes på samme måte.
At flekken er gjennomfuktet mens den er fersk, er spesielt viktig med vanskelig organiske flekker som kaffe, te, rødvin, frukt eller sjokoladesaus.
2. Deretter bruker du Zalo som flekkfjerningsmiddel. Smør den langs flekkene og la skjorten ligge til dagen etter.
Zalo fungerer fint som flekkfjerner på de aller fleste flekkene og er spesielt god på sminke- og svetteflekker. For de organiske flekkene som rødvin, er sitronsåpe eller gallesåpe et vidundermiddel. Det kan brukes på lin, bomull og ull.
– Det er nesten som et tryllemiddel, sier Kilander.
Kilander mener at det nesten er garantert at de aller flekkene vil forsvinne med metoden over. Hvis flekkene mot all formodning ikke skulle forsvinne, kan du bruke klor på bomullsskjorten. Dette må ikke brukes på linskjorte, da det vil bli hull i fiberen og skjorten vil bli gul.
3. Vask til slutt skjorten i vaskemaskin. Ta den på vrangen for å skåne eventuelle broderier.
– Har du en skjorte med fargebroderi, må du ikke bruke vaskepulver med optisk hvitemiddel, slik som Blenda hvitt. Da vil vaskemiddelet angripe fargen i selve broderiet, sier Kilander.
Har du bomullsskjorte kan den vaskes på 60 grader med vanskelige flekker.
Har du skjorte i lin, tåler den å bli vasket på 40 grader. Vær obs på sentrifugeringen – den bør ligge på rundt 800 omregninger. Dette er for å ikke slite skjorten, og for at den ikke blir så krøllete etter vask.
Dersom du ikke skal bruke skjorten igjen til neste år, anbefaler Kilander å la linskjorten ligge ustrøket for å ikke gulne. Når du tar den fram neste år, kan du fukte den litt før du stryker den. Hvis du skal bruke skjorten ganske kjapt etter at du har vasket den, bør du stryke den mens den ennå er ganske våt etter vasken, og deretter la den henge og tørke.
Skrap av maten på forkleet
Når man sitter og spiser god mat, er forkleet på bunaden kanskje det som er mest utsatt for flekker.
– Ull er et snilt materiale som tåler veldig mye. Det første jeg ville gjort hvis det er matflekker som etterlater seg, er å ta en kniv og skrape av matrestene forsiktig av, slik at det er så lite på stoffet som mulig, sier Kilander.
Deretter anbefaler hun å bruke en ren klut med varmt vann og klemme på flekken flere ganger.
– Ullen er en fet fiber som ikke absorberer flekker så lett. I utgangspunktet er det alltid mindre flekker som er igjen på et ullstoff enn til sammenligning med bomull eller lin, som suger til seg flekker som en svamp.
LES OGSÅ: Så fikk Håkon (7) endelig gå i tog igjen
Bunadspose er viktig
Etter at du har tatt av deg bunaden for dagen, må den undersøkes for eventuelle flekker i godt lyst, før den legges bort.
– Insektene er veldig glad i mat. Hvis du har noen matflekker igjen på bunaden, er det der møllen vil gå løs, sier Kilander.
Dersom det har vært fuktig regnvær, la bunaden henge til tørk i noen dager. Deretter lar du bunaden trygt sove i bunadspose til neste gang.
– Det å ha bunaden i bunadspose som du lukker helt igjen er veldig viktig, så du ikke får besøk av uvedkommende gjester som møllen.
Når du skal ta frem bunaden igjen til neste bruk, anbefaler Kilander å gjøre det noen dager i forveien. Dersom du har en trygg veranda, kan du godt la bunaden henge ute gjennom natten slik at den blir litt fuktig. Du kan også henge den inn på badet, gjerne etter at noen har dusjet, slik at det godt med fukt i rommet.
– Da kan du strekke litt på bunaden og hjelpe den tilbake i form. Gjør dette før du begynner å ta fram strykejernet. Et varmt strykejern på ull vil på lang sikt forkorte levetiden.
LES OGSÅ: Natalia fra Ukraina: – Det er viktig at vi setter pris på det vi har og koser oss
Ikke glad i å pusse sølvet?
Hvis du ikke er glad i å pusse sølvet, er plastpose en god løsning.
– Ekte sølv oksiderer når det kommer i kontakt med luft. I den grad den ikke kommer i kontakt med luft, er det god sjanse for at den holder seg blank, sier Kilander.
Hvis du likevel ønsker friske opp sølvet, har Kilander en hjemmebrygg du kan prøve deg på.
- Bland varmt vann med et par dråper Zalo og en teskje Salmiakk per liter i en skål. Rør i det og la smykke ligge en liten stund.
- Ta fram en liten tannbørste og børst sølvet.
- Skyll deretter under varmt vann og tørk med et mykt kjøkkenhåndkle.
Hvis du er travel, råder Kilander å bruke en ullfille. Du kan også bruke kanten på ullforkleet på bunaden til å gni litt i de blanke flatene for å få mer glans.

Thea (17) og Rikke (17) går viralt på TikTok etter bunadsprøving: – Jeg blir veldig lei meg
