Stjernen med klar beskjed til pappa

Pappa Hroar Stjernen tok sin eneste verdenscupseier i hoppuka. Nå jakter sønnen Andreas sin første seier i den prestisjefylte konkurransen.

Andreas Stjernen under mandagens kvalifisering til åpningsrennet i hoppuka.   Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sport

– Jeg har pratet mye med faren min om hopping og hoppuka. Han har sin eneste verdenscupseier fra hoppuka (Bischofshofen). Det er inspirerende å kunne klare å gjøre det samme som han gjorde der, sier Andreas Stjernen.

Med tiendeplassen i verdenscupen sammenlagt, var Stjernen junior garantert plass i tirsdagens åpningsrenn i Oberstdorf.

– Jeg har ikke lyst til å være dårligere enn faren min og har veldig lyst til å ta en verdenscupseier. Jeg bruker ham som motivasjon. Han har lært meg mye i barndommen, selv om vi kanskje ikke prater så mye teknisk nå, sier Sprova-hopperen.


Følger du med på Hoppuka?
Du må velge et alternativ
 

Tung hoppukedebut

Han håper å komme hjem med seier fra hoppuka, slik at han kan parkere faren for godt i hoppdiskusjonene på hjemmebane.

– Jeg ser på han at han synes det er artig hver gang den seieren blir nevnt. Det blir ikke godt å være ham. For klarer jeg det samme, har han vel ikke lenger noe han kan «ta» meg på. Jeg håper det skjer, humrer trønderen.

Det er andre gang Andreas Stjernen er med i hoppuka. Det gikk ikke veldig bra første gangen han var med i 2012/13.

– Jeg var med i alle rennene, men ble stort sett mellom nummer 30 og 35, sier Stjernen.

Ikke bare flyger

Lenge var han sett på som en flyger. Denne sesongen har han tatt steg i retning av å bli mer allroundhopper.

– Skal du se på at jeg har vært en bedre flyger enn hopper, passer de meg ikke så veldig bra. Men jeg har begynt å hoppe bedre, og jeg håper jeg kan hoppe like bra som jeg flyr her i hoppuka, svarer Stjernen på spørsmålet om de fire hoppukebakkene passer ham.

– Jeg har fått på plass flere biter; litt teknikk, litt styrke i hoftene, rygg og mage, samt fått bedre bilde på hvordan ting skal se ut. Jeg leter ikke like mye etter hvordan ting skal være som før. Jeg har nok vært litt søkende og leitet litt etter svarene enn å gjøre det enkelt og stole på seg selv, sier Sprova-hopperen.

Tung kvalik

Han har ikke satt seg noen mål i sammendraget.

– Men jeg ønsker å være i toppen i enkeltrenn. Jeg har variert litt de siste ukene. Jeg ønsker å stabilisere meg på et høyere nivå igjen. Jeg er topp ti i verdenscupen sammenlagt, og det er et naturlig mål å være det også etter hoppuka, sier Stjernen til NTB.

Han var bare nummer 50 i mandagens kvalik. Da fungerte lite, men med tiendeplassen i verdenscupen sammenlagt, er Stjernen full av selvtillit foran sin andre hoppuke.