Eldar Rønning legger skiene på hylla

– En så stor del av livet tar plutselig slutt. Det er brutalt.

Eldar Rønning (33) fra Skogn har bestemt seg for å legge opp. Her fra pressekonferansen mandag morgen.   Foto: Johan Arnt Nesgård

Fakta

Eldar Rønning

 • Født 11. juni 1982.
 • Fra Skogn. Bor i Trondheim sammen med kona Laila og barna Ellinor og Martin.
 • Har følgende meritter:
 • * 4 VM-gull
 • * 1 VM-sølv
 • * 1 VM-bronse
 • * 7 verdenscupseiere
 • * 7 NM-gull
 • * 4 NM-sølv
 • * 3 NM-bronser
 • Ble i 2015 tildelt Holmenkollmedaljen, den høyeste utmerkelsen innen skiidrett i Norge.
Sport

En lang og innholdsrik karriere er over. Eldar Rønning (33) fra Skogn har bestemt seg for å legge opp.

Sykdomsplagene som har ødelagt de to siste sesongen gjør at langrennsveteranen velger å legge skiene på hylla.

Øverst i saken kan du se opptak av pressekonferansen som Eldar Rønning holdt mandag morgen.

– Kroppen har fått mye juling

– Jeg blir syk av å trene og blir rett og slett ikke bedre. Det er nok et resultat av en kropp som har fått mye juling gjennom lang tid. Jeg ignorerte signalene da jeg gikk syk i fjor, derfor har det blitt bråstopp, forklarer Eldar Rønning overfor Trønder-Avisa.


Dette er det største høydepunktet i karrieren til Eldar Rønning

Det er ingen av VM-medaljene som havner øverst på topp 3-lista til 33-åringen som nå har valgt å legge opp.

 

VM i Falun 2015 gikk i vasken for Rønnings del delvis på grunn av sykdom. Denne vinteren har vært enda verre. Skogningen fikk i forkant av sesongen påvist forkjølelsesviruset bedre kjent som Rhinovirus, og har vært ute av stand til å konkurrere – og trene – hele vinteren.

Han har brukt det siste halve året på å finne ut om det er noe vits i å forlenge karrieren, men den endelige avgjørelsen falt nylig.

– Dette er noe jeg har tenkt på lenge. Særlig i februar/mars i år begynte jeg å kjenne ordentlig på det. Jeg bestemte meg for å se an om jeg ville kvikne til i løpet av april, slik at jeg kunne kjøre på for fullt i mai. Men hver gang jeg prøvde, ble tilbakeslagene tyngre og tyngre. Det ble tungt bare å være til i hverdagen. Da er det ikke verdt det, erkjenner 33-åringen.

Brutal avgjørelse

Avgjørelsen har likevel vært alt annet enn enkel.

– Det føles veldig rart. En så stor del av livet tar plutselig slutt. Det er brutalt. Jeg har på en eller annen måte sett litt fram til å legge opp, men det føles ikke bra at jeg ikke fikk muligheten til å bestemme tidspunktet selv, sier Rønning.

Han påpeker at både familien og sponsorene har backet ham opp og gitt ham muligheten til å satse videre.

– Jeg hadde hatt støtte for å ta et år til, men det er ikke aktuelt for meg å gå inn i noe når ting ikke er hundre prosent. Det er ikke meg.

Kan legge opp med god samvittighet

Han tror det faktum at han har opplevd og vunnet så mye som han har gjort, gjør det lettere å akseptere karrierepunktumet etter hvert.

Fire VM-gull i stafett, to individuelle VM-medaljer, sju verdenscupseire og en haug med NM-medaljer er ikke mange forunt.

– Det er mange som sier at jeg kan legge opp med god samvittighet etter en god karriere, og jeg kjenner selvfølgelig på det selv, også. Jeg har oppnådd det jeg drømte om, det er det ikke alle som får muligheten til, sier 33-åringen.

– Føltes meningsløst å trene

Eldar Rønning er klar på at han skal fortsette å holde seg i form etter at karrieren er over, men innrømmer at det den siste tida har føltes meningsløst å trene.

– Vi har ordnet med et treningsrom i kjelleren som nettopp ble ferdig. Det skulle være et verktøy for å få muligheten til å trene mer hjemme slik at jeg skulle få mer tid til familien. Nå som avgjørelsen om å legge skiene på hylla er tatt, må jeg ærlig innrømme at det har føltes meningsløst å være der nede. Det var en dag jeg gikk ned, stirret i veggen og tenkte at dette er det ikke noe vits i. Man er så vant til alltid å trene for ett eller annet, derfor ble det en tom og merkelig følelse, sier Rønning.

– Men jeg håper og tror at den følelsen forsvinner. Jeg er jo avhengig av å holde meg i form og jeg liker tross alt å trene. Nå ser jeg fram til å trene for å ha det artig, kanskje ta opp fotballen igjen. Vi er på tankestadiet når det gjelder å lage en «pappa»-lag på Byåsen, det hadde vært artig.

Ny tilværelse

Nå venter en ny tilværelse for Eldar Rønning, hvor trening og konkurranse ikke lenger skal stå i sentrum. Nå er det kona Laila og barna Ellinor og Martin som skal prioriteres.

– Det finnes jo noen lyspunkt her. Jeg gleder meg til ikke å være en egoistisk idrettsutøver lenger. Jeg gleder meg til ikke å planlegge hverdagen ut ifra hvor jeg skal trene, sove og hvile. Og jeg ser fram til å prioritere andre ting, særlig det å prioritere familien, sier Rønning.

En del av den nye tilværelsa for skogningen innebærer, det han selv kaller, «en ordentlig jobb».

– Jeg er så heldig at jeg har fått meg jobb i Sparebank1 i Trondheim. Der er jeg allerede i gang, og det har vært veldig bra for meg med en ny arena og et nytt arbeidsfellesskap. Den bobla du lever i som idrettsutøver er veldig merkelig, derfor ser jeg fram til å lære hvordan dette livet fungerer, sier 33-åringen.

Eldar Rønning. 

Eldar måtte ta til tårene etter pressekonferansen

Emosjonell dag for Eldar Rønning etter offentliggjøringen av at han legger opp skikarrieren.

 
Relaterte saker:

Eldar måtte ta til tårene etter pressekonferansen

Emosjonell dag for Eldar Rønning etter offentliggjøringen av at han legger opp skikarrieren.