Langrennsjentene føler seg urettferdig behandlet

Kari Vikhagen Gjeitnes, Marthe Kristoffersen og Mari Eide er misfornøyde med kvinnesatsingen til Norges Skiforbund.
Sport

I flere sesonger har Norges Skiforbund hatt færre kvinner på lag enn tilsvarende på herresiden. I tillegg fylles ikke kvotene opp til verdenscupen.

Dette har skapt reaksjoner blant dameløperne, og mandag formiddag gikk langrennstrioen Kari Vikhagen Gjeitnes, Marthe Kristoffersen og Mari Eide til Aftenposten og sa at de er misfornøyde med politikken til Norges Skiforbund.

– De signalene forbundet sender, forteller at det ikke er noe vits for de nest beste kvinnene å satse, sier Eide til avisa.

Skjev fordeling

Alle tre er langrennsløpere på heltid og alle har som mål om å delta i VM i Lahti neste sesong. Men veien for å få komme med dit blir meget tøff for trioen som ikke kom med på neste års landslag.

Grunnet nye kvoteregler i verdenscupen valgte NSF å gå ned fra ti til åtte kvinner totalt på neste års landslag, mens herrene totalt har 14 menn fordelt på allround (8) og sprint (6).

Jentene synes det er merkelig at ikke forbundet fanger opp gode dameløpere på en bedre måte.

– Det verste er at det er ganske mange gode jenter som er i samme situasjon. Skiforbundet burde tatt vare på dem. Landslagsmodellen er for svak når man ser at det er så store hull, mener Eide til avisa.

Kan føre til tidlig spesialisering

Bortsett fra et rekruttlag for de utøverne som er under 24 år, så har ikke forbundet noe tilbud til utøverne som er eldre. Kristoffersen og Eide er 26 år gamle, mens Gjeitnes er 30. Det betyr at alle som er over 24 år må stå på egne bein og klare seg selv.

– Vi mener at forbundet taler med to tunger. På den ene siden sier de at langrenn er en sport der man ikke må regne med å bli god før man er i midten av 20-årene og utover. Vi driver en utholdenhetsidrett. Det tar flere år å trene seg opp. Nå virker det som om man må spesialisere tidlig, for å komme med på lag, sier Eide.

Kristoffersen legger til:

– I Utviklingstrappen til Skiforbundet heter det at man skal begynne å gå fort når man er 26 år, men det virker som om de også synes at 26 år er for gammel for å bli satset på hvis man ikke er blant de aller beste.


Nordtrøndersk trio vraket fra landslaget

Tre sprintere ute i kulden etter kort fartstid på langrennslandslaget.

 

Glad for innspillene

Til Aftenposten svarer landslagssjef Vidar Løfshus at han er glad for innspillene. Han er enig at det er et dårlig signal sett i et kvinneperspektiv.

– De har kjempegode poenger, og jeg blir slett ikke sur fordi de fremmer slike synspunkter, men det er mange vurderinger som ligger til grunn når vi tar ut løpere til lag. På kvinnesiden er det som eksempel et veldig stort gap mellom de beste og nest beste. Derfor er det ikke naturlig å fylle opp alle kvotene for kvinner i verdenscupen i alle renn. Det er et spørsmål om prioriteringer og ressursbruk for at vi skal nå våre mål.


Eldar Rønning legger skiene på hylla

– En så stor del av livet tar plutselig slutt. Det er brutalt.

 
Relaterte saker:

Nordtrøndersk trio vraket fra landslaget

Tre sprintere ute i kulden etter kort fartstid på langrennslandslaget.

Marthe har bestemt seg

Går for VM-plass i Lahti.

Eldar Rønning legger skiene på hylla

– En så stor del av livet tar plutselig slutt. Det er brutalt.

Eldar måtte ty til tårene etter pressekonferansen

Emosjonell dag for Eldar Rønning etter offentliggjøringen av at han legger opp skikarrieren.

Dette er det største høydepunktet i karrieren til Eldar Rønning

Det er ingen av VM-medaljene som havner øverst på topp 3-lista til 33-åringen som nå har valgt å legge opp.