Magnus Carlsen er verdensmester i sjakk

Nordmannen slo knallhardt tilbake og forsvarte nok en VM-tittel – på sin 26-årsdag.

Magnus Carlsen slo russiske Sergey Karjakin (t.v.) i de avgjørende hurtigsjakkpartiene og sitter nok en gang igjen med verdensmestertittelen i sjakk.  Foto: Mark Kauzlarich, Reuters / NTB Scanpix

Sport

Magnus Carlsen slo russiske Sergej Karjakin i hurtigsjakkpartiene i New York onsdag og kan nok en gang smykke seg med tittelen som verdensmester i sjakk.

Han har nå vunnet VM hele tre ganger på rad.

Sterk seier med svarte brikker

Det ble remis i de to første partiene, før Carlsen tok en sterk og overraskende seier med svarte brikker i det tredje partiet. Jubilanten ville dermed sikre VM-tittelen med remis eller bedre i det fjerde og siste partiet.

Carlsen holdt hodet kaldt, vant også det fjerde partiet og sikret dermed nok en VM-tittel.

Carlsens mest dramatiske

Sjakkgeniet fra Lommedalen fullførte VM-hattricket med sammenlagtseier etter fire hurtigsjakkpartier i onsdagens omspill. Etter to remis vant han det tredje partiet. Karjakin måtte vinne det siste med svarte brikker, tok store sjanser og tapte det også. Dermed hadde Carlsen tatt nok en VM-tittel.

Triumfen er den mest dramatiske i Carlsens karriere. I forrige uke var han ordentlig på defensiven, men en viktig remis og en forløsende seier i det tiende partiet satte nordmannen på rett kurs. Onsdag knuste han Karjakins og Russlands store titteldrøm.

Etter det 15. partiet var han for første gang i ledelsen, etter det 16. var han mester.

Siden det sto 6-6 etter tolv ordinære partier, måtte mesterskapet i New York avgjøres i omspill. Der fikk duellantene bryne seg på en serie med hurtigsjakk (best av fire partier). Bursdagsbarnet Carlsen taklet tidspresset klart bedre enn Karjakin. Russeren havnet ofte i tidstrøbbel.

– Magnus har vært helt utrolig i hele dag. Han har vært på offensiven og spilt fryktelig god sjakk. Enormt bra, sa Carlsen-manager Espen Agdestein til NRK før det fjerde hurtigsjakkpartiet.

Ny opplevelse

I 2013 og 2014 hadde Carlsen full kontroll i VM-kampene mot Vishy Anand. Den gang havnet verdenseneren aldri under sammenlagt. Påkjenningen ble av et helt annet kaliber i glassburet på Manhattan.

Karjakin demonstrerte tidlig sin eminente evne til å forsvare seg i hardt pressede situasjoner. Selv om Carlsen hadde et spillermessig overtak i de første partiene, stoppet russeren ham fra å få uttelling. To klare seiersmuligheter glapp i løpet av mesterskapets første dager.

Så begynte Carlsen å slurve. I flere partier gjorde sjakkesset feil som holdt på å koste ham dyrt. Eksperter konstaterte at han åpenbart ikke var i riktig modus, og enkelte mente han framsto for avslappet.

Etter sju strake remis smalt det. Carlsen fikk til slutt svi for tabbene sine, og Karjakin rykket opp i føringen med fire partier igjen. Sjokktapet kom til tross for at verdensmesteren hadde fordel av hvite brikker.

Snuoperasjonen

Skuffelsen var enorm. Etter partiet nektet Carlsen å snakke med ventende journalister i intervjusonen, og han stormet ut av pressekonferansen før den i det hele tatt hadde begynt.

26-åringen var under massivt press med svarte brikker i det niende partiet. Nok et tap ville langt på vei gitt russisk VM-seier. Og sett med norske øyne så det en stund bekmørkt ut. Carlsen viste svakheter og havnet i akutt tidsnød inn mot den første tidskontrollen. Karjakin klarte imidlertid ikke å sette inn nådestøtet, og til slutt berget Carlsen remis.

I det påfølgende partiet kom vendepunktet. Carlsen klarte endelig å bryte rekken uten seier, og dermed var kampbildet snudd. Nordmannen var tilbake i favorittsetet.

Mange håpet han skulle avgjøre VM i det tolvte og siste partiet, men Carlsen tok ingen sjanser og nøyde seg med remis etter kun 35 minutter. Han følte det tryggeste var å ta knekken på Karjakin i omspillet på sin egen 26-årsdag.

«Overkjøring»

Sjakkpresident Morten L. Madsen ble imponert av Magnus Carlsens spill i onsdagens omspill mot Sergej Karjakin og kaller det «overkjøring».

– Han viste seg som den desidert beste spilleren i de fire hurtigsjakkpartiene. Det var som powerplay i ishockey, en overkjøring, sier han til NTB.

– Seieren bringer Magnus inn i historien som verdens kanskje beste spiller gjennom tidene. Iallfall er han helt der oppe med Garry Kasparov, som dominerte lenge. Magnus har nå forsvart tittelen mot to ulike utfordrere.

Carlsen fikk en del kritikk for ikke å ha gått for seier med hvite brikker i det 12. ordinære partiet, men Madsen er ikke enig.

– Magnus' strategi i det 12. partiet skapte en fantastisk ramme rundt omspillet, og vi fikk vist fram til hele Norge hvor spennende sjakk kan være. Stemningen i dag var helt elektrisk, sa han til NTB.

– Det var tydelig at publikum skjønte at i dag skulle det avgjøres.

– Magnus viste seg igjen som verdens beste spiller. Han trykket på i omspillet både på brettet og klokken, og han vant fortjent, oppsummerte sjakkpresidenten.