Nå sendes søknaden om fem nye VM-år

Brikkene til et nytt driftsselskap som skal arrangere fremtidige VM-runder på Lånke- banen begynner å falle på plass. Det betyr at VM-søknaden sendes.

I 2017 ble det satt ny publikumsrekord med 21.000 betalende tilskuere. Blir det fem nye VM-år, drømmer arrangøren om å nå det magiske tallet på 30.000 tilskuere.  Foto: Marius Langfjord

Sport

Torsdag diskuterte formannskapet i Stjørdal om de skulle gå inn med en eierandel i det nye selskapet på 200.000 kroner.

Rådmannen kom med en positiv innstilling til det ekstraordinære formannskapsmøtet, som fant sted under en pause i torsdagens kommunestyret.

Rådmann Anne Kathrine Slungård foreslo at Stjørdal kommune går inn på eiersiden i VM Rallycross på Lånkebanen med et aksjeinnskudd på 200.000 kroner, noe som fører til en eierandel på ti prosent. Formannskapet innstilte på det til kommunestyret senere på dagen. Her ble forslaget vedtatt med 36 mot 3 stemmer.

– Det betyr mye for oss at kommunen blir med på laget. Dette er et signal om at kommunen ser dette som et viktig arrangement. Det legges jo igjen veldig mye penger i kommunen, og det er klart at VM er en viktig markedsføring for kommunen. VM setter Stjørdal skikkelig på kartet – ikke bare Norge, men også internasjonalt, sier Harald Lauritzen, påtroppende sjef for VM i Lånke.

Måtte tegne nytt driftselskap

Årsaken til at det må opprettes et nytt driftselskap til VM på Lånke er at NAF har meldt seg ut av Norges Bilsportforbund. Det vil si at NAF som klubb ikke lenger kan arrangere billøp og således heller ikke kan stå som avtalepartner overfor IMG (International Management Group – verdens største produsent av sport på TV), om å arrangere en årlig runde av VM i rallycross. Femårsavtalen med IMG gikk ut i år.

Utmeldelsen innebar også at lokale aktive utøvere ikke lenger kunne løse lisens eller konkurrere som medlemmer av NAF Avd. Stjørdal.

De tidligere medlemmene i NAF Avd. Stjørdal stiftet således en frittstående klubb (Hell Motorsport) som har søkt om og fått innvilget medlemskap i NBF.

Utfordringen som man nå står overfor er at en liten klubb som Hell Motorsport ikke kan stå som avtalepart overfor IMG. Det er derfor det har blitt startet en prosess for å få etablert et driftsselskap som kan stå som avtalepart, og som kan videreutvikle arrangementet ytterligere. For å sikre en forsvarlig likviditet i perioden fram mot VM-arrangementene bør det nye driftsselskapet ha et aksjekapital på to millioner kroner.

Ni av ti på plass

Forrige uke besluttet Norges Bilsportforbund å delta i selskapet med ti prosent, NAF avdeling Stjørdal gjør det samme, mens flere private lokale bedrifter har meldt sin interesse for å delta.

Formålet med selskapet er å videreutvikle VM i rallycross, og at eventuelle overskudd skal reinvesteres i selskapet. Forpliktelsen for aksjonærene er begrenset til innskutt aksjekapital. Det er ikke ønskelig med enkeltaksjonærer med større eierandel enn ti prosent. Per dags dato er ni av ti deleiere på plass.

– Det har ligget i kortene at dette skulle gå i boks. Nå handler det egentlig bare om å bli enig med IMG om betingelser og forutsetninger, sier Lauritzen.

Rettighetshaveren IMG og visepresident James Taylor, fullroste VM på Lånke, og kalte banen for verdens beste. IMG har et sterkt ønske om at VM skal fortsette på Lånkebanen. Dette er blant annet for flotte TV-bilder, banen er en «god gammel» rallycrossbane som er svært populær blant førerne, banen ligger logistisk svært enkelt til, med flyplass og god hotellkapasitet i umiddelbar nærhet.

Sender VM-søknaden nå

Innen 1. juli må Lånke ha sendt inn sin VM-søknad for å få arrangere neste år.

– Vi har nå kommet såpass langt at vi har folkene som skal være med, noe som betyr at vi også kan sende i vei et forslag til IMG for hvordan vi skal gjøre det neste år.

– Det betyr at dere sender søknaden?

– Ja, svarer Lauritzen.

Den påtroppende VM-sjefen håper å få i stand en ny femårsavtale med IMG.

– Det mest kritiske er å få på plass VM i 2018 nå, men vi kommer til å sette som en forutsetning at det tegnes en ny intensjon om at vi også skal arrangere for de fire neste årene, slik at vi får fem år. Det har jo sammenheng med at vi skal investere i bedre fasiliteter, sier Lauritzen.

Per dags dato har ikke VM-komiteen rukket å summere opp økonomien for årets VM-runde, men det ser lyst ut.

– Det er litt for tidlig å snakke om økonomien nå. Folk må få sjansen til å sende inn krav og slik, men vi forventer at det ender med et positivt resultat, sier Lauritzen.

Relaterte saker:

– Lånkebanen er best i verden

Visepresident James Taylor i IMG hyller VM-runden på Lånke, og lover at han skal jobbe hardt for at Lånke fortsatt skal få arrangere VM-runden.

Helt knust etter nedturen på hjemmebane

Tore Kristoffersen: – Akkurat nå har jeg bare lyst til å gråte.