Bekreftet: Northug vraket til Tour de Ski

Petter Northug jr. får ikke gå Tour de Ski.

  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sport

Torsdag klokken 12.00 offentliggjorde Norges Skiforbund hvilke åtte løpere som skal gå Tour de Ski.

Emil Iversen var garantert en plass ettersom han er topp 20 i sprintcupen, mens Sindre Bjørnestad Skar får gå Tour de Ski  som leder av Skandinavisk Cup.

Northug reserve

Det var knyttet stor spenning til om Petter Northug jr. fikk gå, men mosbyggen var ikke oppført på Skiforbundets liste.

Disse skal gå Tour de Ski for Norge:

Hans Christer Holund, Finn-Hågen Krogh, Sjur Røthe, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Emil Iversen og Sindre Bjørnestad Skar.

Petter Northug er første reserve til Tour de Ski og har selv et sterkt ønske om å delta. Han har tilbud om å dra til Davos for å trene med laget, sier landslagssjef Vidar Løfshus i en pressemelding.

– Dermed kan han ved et eventuelt forfall steppe inn om han ønsker det. Vår klare anbefaling er likevel at Petter nå behøver å fullføre en god treningsperiode, og derfor har best av å gå gode konkurranser i januar.

– Om det blir forfall i Tour de Ski, vil Petter selv ta valget om han skal å gå, men vi mener altså at det beste er at han står over, understreker Løfshus.

– Vi har tett kontakt med teamet rundt Petter for å få han best mulig rustet mot et eventuelt OL, og har skissert følgende konkurranseplan: Skandinavisk Cup i svenske Piteå første helgen januar, NM Gåsbu helgen etter og deretter verdenscup i Planica 20. - 21. januar 2018.

Ikke sportslig kvalifisert

På pressetreffet på Ullevål ble Løfshus konfrontert med at flere av utøverne som får sjansen i Tour de Ski heller ikke har vist særlig til form i desember, da spesielt Niklas Dyrhaug og Sjur Røte. Allikevel har de vist nok til at de får plass på laget.

– Vi snakket med Petter i desember og har sagt at vi ønsker å se et lysglimt av at han viser at han er litt i støtet. Niklas har vist det lysglimtet. Han hang godt med i teten på et tøft skirenn der, og pilen til Sjur går oppover. Så de er innenfor og er sportslig kvalifisert, sier Løfshus.

– Hvorfor ikke sende Petter ned og la ham bevise om han er i form eller ikke?

– Det er andre løpere som fortjener respekt og som skal gå skirenn hele vinteren. Det handler ikke bare om Petter Northug. Det handler om et helt landslag. Han har hatt noen muligheter og har gått noen skirenn, men de resultatene har dessverre ikke vært slik vi eller han har ønsket, sier Løfshus.

Må satse alt på NM

Dermed er det ikke plass til Petter Northug jr, som onsdag kveld uttalte et sterkt ønske om å få gå Tour de Ski. Nå må han satse alt på NM og verdenscupkonkurransene i Planica på nyåret.

– Vi blir nok litt partiske her, men jeg mener helt klart han bør få sjansen. Petter er Petter, og det er ingen som vet bedre enn ham hva som skal til for å ta mesterskapsgull. Hvis han trenger Touren for å gå seg i OL-form, bør han få det, uttalte Frode Estil tidligere denne uken.

Klæbo står over

Klæbo og Krüger har for øvrig begge valgt å droppe touren som starter i Lenzerheide 30. desember. Duoen prioriterer heller å forbedre seg maksimalt til OL i februar.

På kvinnesiden har det lenge vært klart at Marit Bjørgen står over Tour de Ski. Veteranen skal spare seg til Pyeongchang-lekene.

Disse kvinnene stiller Norge med i TdS: Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Kathrine Rolsted Harsem, Mari Eide, Thea Krokan Murud, Silje Øyre Slind og Tiril Udnæs Weng.

Her er hele programmet for Tour de ski:

30. desember: Sprint fristil

31. desember: Klassisk 10/15 km

1. januar: Jaktstart fristil 10/15 km

3. januar: Sprint klassisk

4. januar: Fellesstart, fristil 10/15 km

6. januar: Fellesstart, klassisk 10/15 km

7. januar: Jaktstart, fristil, 9 km