Iversen ut i semifinalen i skuffende norsk åpningsdag i Tour de Ski

Emil Iversen var knallsterk i kvartfinalen, men kom seg ikke til finalen i skøytesprinten i Lenzerheide.

Emil Iversen under sprinten i Lenzerheide lørdag.  Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Sport

Lørdag åpnet Tour de Ski med sprint i sveitsiske Lenzerheide.

Laurien van der Graff tok en oppsiktsvekkende seier på hjemmebane i kvinneklassen, mens russiske Sergej Ustjugov tok en mer oppskriftsmessig seier blant herrene.

Iversen nest beste norske

Finn Hågen Krogh var eneste norske herre i finalen. Finnmarkingen viste god form på skøytesprinten, men måtte ta til takke med en femteplass i finalen. Ustjugov viste muskler fra start til slutt og tok seieren foran Federicio Pellegrino fra Italia og franske Lucas Chanavat.

Emil Iversen gikk ut i semifinalen, og ble med det nest beste norske. Varden Meråker-løperen ble nummer 25 i prologen, men leverte en kruttsterk kvartfinale, før det tok slutt i siste hinder før finalen.

Kun tre norske som gikk videre fra prologen. Sindre Bjørnestad Skar gikk ut i kvartfinalen, mens Martin Johnsrud Sundby (35), Hans Christer Holund (51), Didrik Tønseth (59), Sjur Røthe (61) og Niklas Dyrhaug (63) gikk ut i prologen.


Svensk kommentator: – Northug er et stort mobbeoffer

Svenskene har lite forståelse for at Petter Northug jr. er vraket fra Tour de Ski.

 

Falla knust av sveitsisk hjemmehåp

Maiken Caspersen Falla hadde ingen sjanser på oppløpet og ble bare nummer tre i lørdagens sprintfinale i Tour de Ski. Laurien van der Graaf vant overlegent.

Falla ble satt grundig på plass av det sveitsiske hjemmehåpet og ble slått med 1,86 sekunder. Van der Graafs seier skapte selvsagt stor begeistring på tribunene i Lenzerheide.

Sophie Caldwell fra USA tok annenplass. Hun ble slått med 1,42 sekunder. Det viser hvor suveren Laurien van der Graaf var.

Den amerikanske stjernen Jessica Diggins var uheldig i finalen da hun brakk staven. Det gjorde hun for annen gang under Tour de Skis åpningsdag.

Eneste norske i finalen

Falla var eneste norske innslag i finalen. Ingvild Flugstad Østberg var sterk i både prologen og i kvartfinalen, men klarte ikke å ta seg videre fra semifinalen. Det gjorde heller ikke Hedi Weng.

Østberg måtte nøye seg med en femteplass i lørdagens semifinale. Hun var 1,08 sekunder bak heatvinner Falla.

Weng ble treer i den andre semifinalen, men denne gangen hadde hun ikke tiden på sin side. I kvartfinalen avanserte hun som såkalt «lucky loser».

Kanskje hadde Østberg brukt litt for mye krefter tidligere på Tour de Skis åpningsdag. Hun var prologens raskeste løper og ledet også hele veien i sin kvartfinale. Falla gikk på sin side videre på tid som treer i det samme heatet. I semifinalen slo Falla til og var best.


Trønder-Avisas Æresprid 2017:

Birgit Skarstein er kåret til fylkets beste idrettsutøver i 2017

Levanger-jenta får Trønder-Avisas Ærespris etter sitt store gjennombrudd.

 

Skuffet Jacobsen

For Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble det slutt i kvartfinalen. Hun valgte å være i tet i den lange utforkjøringen, men i snøværet var ikke det et lurt trekk. Konkurrentene gled lett forbi på vei inn mot oppløpet da Jacobsen mistet mye fart. 30-åringen var i mål helt sist.

– Nå er jeg veldig skuffet. Formen er bra, og jeg gjør akkurat som planlagt, men taktikken var dårlig. Det er det som gjør det mest surt. Jeg gjorde en taktisk bommert, for jeg føler jeg kunne ha gjort det bedre, men det kommer flere muligheter. Det er det Tour de Ski handler om, sa en preget Jacobsen til TV 2.

Også for Silje Øyre Slind sa det stopp i den første utslagsrunden. Oppdal-løperen ble nummer fem i sitt heat. Det samme opplevde Kathrine Harsem og Tiril Udnes Weng, som gikk inn til en fjerde- og femteplass i sin kvartfinale.

Tidligere på dagen røk Mari Eide, Thea Kroken Murud og Anne Kjersti Kalvå ut i prologen. Trioen klarte ikke å ende blant de 30 beste.