Løfshus: – De må få en rakett i ræva

Landslagssjef Vidar Løfshus (47) tror det blir vanskelig med en ny sammenlagtseier i Tour de Ski og etterlyser mer fart hos flere av herreløperne.

Landslagssjef Vidar Løfshus i Lenzerheide mandag.  Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Sport

Norges beste sammenlagtkort er Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund på sjette- og sjuendeplass.

Selv om mange i herretroppen har variert i prestasjonene, er ikke Løfshus bekymret med tanke på det som skal skje i Pyeongchang i februar.

– Jeg er ikke bekymret for OL-formen, men det er ikke alle gutta som går like fort. Hvis de har lyst til å gå i OL, så må de få en rakett i ræva.

– Betyr det at noen blir sendt hjem for å konsentrere seg om NM?

– Det får vi se på. Det handler ikke først og fremst om OL-kvalifiseringen, men om hva som er smart i forhold til trening og få dem tilbake på fysisk, riktig spor. Det må vi ta etter hvert.

– Hvorfor er det slike variasjoner?

– Det tror jeg er tilfeldig. De har trent likt. Niklas (Dyrhaug) har for eksempel gått få skirenn, men når han får gått noen renn så får også han opp dampen og da blir også han et godt kort i OL.


Iversen sakker akterut i Tour-sammendraget

Emil Iversen ligger to minutter bak suverene Dario Cologna etter Tour de Skis tredje dag.

 

Mulighetene

– Hva kan du si om sammenlagtsjansene? En sprint og to fellesstarter venter før avslutningen opp Alpe Cermis?

– Det blir vanskelig. Cologna og Ustjugov har utkrystallisert seg, og Ustjugov blir knallhard når de skal begynne å springe bakkene opp Oberstdorf. Det blir en tøff kamp, men vi kan aldri gi opp og vi må selvsagt sikte mot pallen. Vi er nødt til å konsentrere oss om vårt, sa Løfshus.

Herrelandslagstrener Tor Arne Hetland nekter å gi seg uten sverdslag.

– De svingningene vi har sett er der alltid, men det virker som det er ekstra stort fokus på det i år.

– Du mener det er normalt?

– Det er ikke så ofte at vi ser noen gå gjennom touren med bare topp ti-plasseringer. Jeg synes at vi har to mann der framme som snuser på pallen og som også kan vinne hele greia, og jeg tror også at Niklas (Dyrhaug) kan komme topp ti til slutt. Ett minutt forsvinner fort. Det er bare et fall eller dårlig ski en dag som skal til.


Dyrhaug: – Skulle gjerne hatt Petter her

Niklas Dyrhaug skulle helst sett at kompisen Petter Northug jr. var på plass i Tour de Ski.

 

Sterke

– Dario Cologna og Sergej Ustjugov virker sterk?

– Ja, men jeg synes også at Holund og Martin ser sterke ut.

Hans Christer Holund ser mulighetene. Normalt er han sjanseløs på sprinten i Oberstdorf onsdag.

– Jeg kommer til å tape en del sprinten i Oberstdorf, og derfor blir det viktig at jeg tar med meg flest mulig bonussekunder på de distanseløpene som er igjen og gå for et godt sluttresultat. Det gjelder å være offensiv på de spurtene som finnes underveis.

Sundby er nordmannen med størst muligheter til å havne på pallen til slutt om alt klaffer.

– Det blir spennende å se. Nå har vi to veldig viktige løp i Oberstdorf, og sprinten kan fort vise seg å bli helt avgjørende. Den klassisksprinten blir et være eller ikke være, sa Sundby.


Østberg inn til kontrollert jaktstartseier

Tour de Ski-leder Ingvild Flugstad Østberg hadde Heidi Weng jagende bak, men hadde ingen problemer med å holde unna og vant skøytejaktstarten i Lenzerheide.