Stor opptur for Stjernen i nyttårshopprennet

Andreas Stjernen med helt i toppen i Garmisch-Partenkirchen.

Andreas Stjernen jubler for gode hopp i nyttårshopprennet.  Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

Sport

Sprova-hopperen har levert varierende resultater denne vinteren, men åpnet 2018 med en meget sterk konkurranse i det tradisjonsrike nyttårshopprennet i Tyskland.

Stjernen ble nummer seks etter to solide hopp: Han hoppet 132 meter i første omgang og lå på 8.-plass før finaleomgangen. Der la han på til 137,5 meter, og tok med det ledelsen. Han måtte se fem hoppere passere ham på lista, men kan likevel glede seg over en solid opptur i starten av det nye året.

Kamil Stoch fra Polen tok en overbevisende seier foran tyske Richard Freitag. Anders Fannemel tok tredjeplassen.

Fannemels første

Det var Fannemels aller første pallplass i hoppuka. Hornindal-hopperen slo til med 136,5 meter i finaleomgangen. Det var fire meter lenger enn det han fikk til i sitt første hopp. Fannemel klatret opp på pallen etter å ha vært nummer fem etter første omgang.

Tidligere hadde han fjerdeplass som sitt beste resultat i et av rennene i hoppuka.

Kamil Stoch var det ingenting å gjøre med. Polakken måtte vente veldig lenge før han fikk ta sitt siste hopp, men han holdt nervene i sjakk og landet på 139,5 meter. Han slo det tyske hjemmehåpet Richard Freitag med 7,6 poeng.

Fannemel endte 13,2 poeng bak Stoch. Etter første omgang var avstanden på 6,1.

Opptur i finaleomgangen

Etter en første omgang der dårlige forhold ødela for mange av de norske, ble finaleomgangen en stor opptur. Spesielt for Johann Forfang og Daniel-André Tande.

Med kun 124 meter fikk kvalifiseringsvinner Forfang seiersmulighetene spolert allerede etter første hopp. Tromsø-gutten la seg inn på 17.-plass og var hele 18,2 poeng bak Kamil Stoch.

I finaleomgangen satt hoppingen mye bedre, og forholdene var heller ikke så verst. Dermed kunne Forfang fornøyd konstatere et svev på 138,5 meter. Det holdt til en 9.-plass.

– Han hadde vært med i sammenlagtkampen med to gode hopp, men dessverre ble det bare med det ene hoppet, sa landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.


Løfshus: – De må få en rakett i ræva

Landslagssjef Vidar Løfshus (47) tror det blir vanskelig med en ny sammenlagtseier i Tour de Ski og etterlyser mer fart hos flere av herreløperne.

Iversen sakker akterut i Tour-sammendraget

Emil Iversen ligger to minutter bak suverene Dario Cologna etter Tour de Skis tredje dag.

Dyrhaug: – Skulle gjerne hatt Petter her

Niklas Dyrhaug skulle helst sett at kompisen Petter Northug jr. var på plass i Tour de Ski.


Vanskelige forhold

Østerrikeren beskrev Forfangs førstehopp som "ålreit", men ikke noe mer enn det.

– Med et bedre hopp hadde han klart 130 meter. Dette er ikke sammenlignbart med det han gjorde i går, sa Stöckl og viste til at Forfang var soleklart best med 140,5 meter i kvalifiseringen. Mange hadde pekt ut Tromsø-gutten til mandagens store favoritt.

Slik skulle det ikke gå. Forfang fikk klarsignal under forhold som var langt fra de beste, og han klarte ikke å presse seg lenger ned i bakken enn litt over K-punkt.

Tande hevet seg også

Forfang var ikke alene om å heve seg i Garmisch-finalen. Også Tande fikk endelig fram et hopp han kunne glede seg over. Kongsberg-hopperen slo til med 139 meter mot 120,5 i første omgang. Med det klatret han opp fra 27.- til 15.-plass.

– Det var som om alle celler slapp seg løs i kroppen. Det var fantastisk godt. Jeg har lett etter et slikt hopp siden vi startet i Oberstdorf. Det er ekstremt viktig å få tilbake godfølelsen, sa Tande til NRK.

På samme tid i fjor vant 23-åringen nyttårsrennet i Garmisch.

Halvor Egner Granerud endte på 16.-plass etter svev på 132 i begge omgangene. Robert Johansson la seg inn på plassen rett bak. Han fikk i likhet med Forfang vanskelige forhold i første omgang, og han var bare nummer 23 før finalen.

Overraskende nok klarte ikke Østerrike-stjernen Stefan Kraft å kvalifisere seg. Han greide bare 122,5 meter i første omgang.