Northug er tilbake på landslaget – fem år etter bruddet

Petter Northug jr. ble presentert som landslagsløper mandag. 

Sport

Petter Northug jr. er tilbake på det norske langrennslandslaget.

Det ble klart da landslaget offentliggjorde lagene for kommende sesong på en pressekonferanse klokka 14.00 mandag.

Inn på sprintlandslaget

Etter fem år med eget lag og privat sponsor, er det sensasjonelle comebacket et faktum.

Nå er 32-åringen klar for å komme tilbake til verdenstoppen, med VM i Seefeld neste år som det naturlige hovedmålet.

Northug går inn på sprintlandslaget, sammen med blant andre Johannes Høsflot Klæbo. Finn Hågen Krogh, som i fjor var på allroundlaget, er også tilbake på sprintlandslaget.

Hele laget: Finn Hågen Krogh, Petter Northug jr., Sondre Turvoll Fossli, Sindre Bjørnestad Skar, Eirik Brandsdal, Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg.


Fakta: Petter Northug jr.
  • Født: 6. januar 1986 (32 år).
  • Fra: Framverran, Mosvik.
  • Klubb: Strindheim.
  • Viktigste meritter: VM: 13 gull, 3 sølv. OL: 2 gull, 1 sølv, 1 bronse. Verdenscupen: 38 seirer. 2 sammenlagtseirer (2012/13, 2009/10), 1 sammenlagtseier i Tour de Ski (2014/15).

Flere årsaker til returen

– Det er en sann glede for meg å få Petter tilbake. Vi har ikke vært like enige de siste fire årene om hvilket lag han skulle være på, men nå er han tilbake og det har vi sammen stor tro på, sier Løfshus på pressekonseransen.

– Jeg er litt rørt nå, legger landslagssjefen til.

– Det er flere ting som gjør at jeg er tilbake. Først og fremst er jeg glad for å være tilbake. Der jeg er nå ser jeg på dette som ei artig utfordring, ei spennende utfordring. Jeg er inne på sprintlaget, der det er typer som er lik meg. Jeg tror vi sammen kan bli sterke mot den neste sesongen, sier Northug selv.


Northug er klar for Klæbo-kamp

Petter Northug jr. er sterk i troen på at han kan utfordre Johannes Høsflot Klæbo i skisporet kommende sesong. 32-åringen vil satse både på sprint og distanse.

 

Gir fra seg lukrative sponsoravtaler

Northug svarer nei på spørsmål om han har vært nær ved å legge opp, men innrømmer at de siste sesongene har gitt både opp- og nedturer.

– Tanken er jo der når ting butter mot, men når kroppen spiller på lag og jeg føler ting spiller på lag på trening er motivasjonen der, sa Northug.

Uttaket gir uansett grunn til å tro at Petter Northug jr. er motivert, noe han også har vist i flere skirenn på tampen av sesongen. En landslagsplass betyr at Northug har gitt slipp på flere lukrative sponsoravtaler, inkludert Coop, privatsponsor siden 2013, og Redbull, som har vært siden 2009.

– Det er slike valg og veikryss man kommer i, svarer Northug.

Uforandret allroundlag

Allroundlaget for herrer er uforandret fra forrige sesong. Det betyr at Emil Iversen fra Meråker fortsetter som allroundløper.

Hele laget: Emil Iversen, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger.

Uavklart trenerspørsmål

Landslagssjef Vidar Løfshus innledet pressekonferansen med å opplyse om trenersituasjonen.

Tor-Arne Hetland er ferdig som trener for menn allround som følge av slitasje mellom ham og utøvere på laget.

– Det har kommet fram at det har vært en del slitasje mellom løpere og trener i allround. Tor Arne blir ikke med menn allround kommende sesong. Vi ser på løsninger for ham. Han er et stort leder- og trenertalent. Derfor vil vi i Norges Skiforbund gjerne ha ham med i en rolle, sier Vidar Løfshu.s

Det er ennå ikke klart hvem som tar over, men inderøyningen Eirik Myhr Nossum, som i dag er trener for både sprint og allround, er en av favorittene til jobben.

– Eirik er et godt navn, men ingenting er avgjort, sier Løfshus.

På kvinnesiden er det heller ingen avklaring foreløpig: Roar Hjelmeset er på utgående kontrakt, mens Sjur Ole Svartdal har takket for seg og blir lærer i Stryn.


Sterke følelser for Løfshus da Johaug ble presentert

Landslagssjef Vidar Løfshus var rørt da Therese Johaug mandag formelt ble presentert som en del av landslaget kommende sesong.

 

Harsem på kvinnelandslaget

Kathrine Harsem, som representerer Varden Meråker, beholder plassen på kvinnelandslaget.

Der kommer også Therese Johaug, som har sonet ferdig dopingdommen, inn.

Hele laget: Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Mari Eide, Ingvild Flugstad Østberg, Tiril Udnes Weng, Therese Johaug, Ragnhild Haga, Kari Øyre Slind, Heidi Weng, Kathrine Harsem.


Fra skikonge til eiendomslærling

Petter Northug jr. har for lengst passert Bjørn Dæhlie i antall VM-gull. Nå skal langrennsstjerna følge i hans spor også etter skikarrieren.

 

Nossum har en dialog med Løfshus, men vil ikke kommentere trenerspekulasjonene

TV 2 hevder at Tor Arne Hetland ikke får fortsette som landslagstrener og at Eirik Myhr Nossum blir hans erstatter.