Iversen presentert som ny landslagstrener

Norges Skiforbund bekrefter: Ole Morten Iversen blir trener for de norske langrennsdamene.

Ole Morten Iversen ble mandag presentert som ny landslagstrener for de norske langrennskvinnene. 

Sport

Søndag kveld ble det klart at Roar Hjelmeset gir seg som trener for damelandslaget i langrenn, og mandag ble det innkalt til pressekonferanse på Ullevaal Stadion. Der ble det offentliggjort hvem som tar får hovedansvaret for Therese Johaug & Co.

Her ble det klart at Ole Morten Iversen (59) fra Steinkjer har fått jobben som landslagstrener for de norske langrennsjentene – en jobb han også hadde i perioden 1998-00. Da var han trener for damelandslaget sammen med Inge Andersen.

– Vi har vært gjennom mange navn, men navnet til Ole Morten sto høyt på listen, sier Vidar Løfshus.

– En fantastisk jobb og en fantastisk mulighet, sier Ole Morten Iversen, og legger til.

– Jeg går inn i jobben med en litt blandet følelse, jeg gru-gleder meg. Jeg gleder meg vanvittig til å bli kjent med jentene og komme i gang, og jeg går inn i jobben med ydmykhet. Det er jo bare å se på resultatlistene de siste årene. Jeg er blitt gammel, så det er kanskje greit for meg å få noen utfordringer. Jeg har stor respekt for jobben, sa Ole Morten Iversen på pressekonferansen.

Rutinert trener

Ole Morten Iversen er en rutinert langrennstrener, samt far til landslagsløper Emil Iversen. 59-åringen har siden 1983 vært lærer og trener  i Meråker. I tillegg har han tidligere vært trener for det norske kvinnelandslaget, juniorlandslaget, kretslaget til Nord-Trøndelag, Team Trøndelag og IL Varden Meråker.

De to siste sesongene var Iversen trener for de svenske langrennsdamene. Der har han hatt hovedansvaret for blant annet Stina Nilsson som reiste hjem fra OL i Pyeongchang med ett gull, to sølv og en bronsemedalje. Totalt tok de svenske langrennsjentene seks medaljer i Pyeongchang.


Fakta: Ole Morten Iversen
  • Alder: 59
  • Ble ansatt som heltids langrennstrener ved skigymnaset i Meråker i 1983.
  • Norges Skiforbund 1991-1994, juniortrener (assistent til Erik Røste 1991-1992).
  • Norges Skiforbund 1998-2000, landslagstrener kvinner elite sammen med Inge Andersen.
  • Team Trøndelag: Hovedtrener 2012-2014.
  • Sveriges Skiforbund: Hovedtrener kvinner elite, 2016-2018.
  • Kretslagstrener Nord-Trøndelag, 80-tallet.
  • Barne- og ungdomstrener IL Varden Meråker i 10 år.
  • Ansatt som trener for langrennskvinnene i Norges Skiforbund på en toårskontrakt.
 

– Det blir en utfordring

59-åringen ville ikke fornye kontrakten med svenskene etter årets sesong, og var egentlig innstilt på å gå tilbake til skolejobben i Meråker. De siste ukene har Iversen vært i forhandlinger med Norges SKiforbund og nå er partene enige om en avtale.

– Det blir en utfordring. Først tenkte jeg at dette tør jeg ikke, men så sa jeg til meg selv at jeg må ta denne jobben når jeg først får muligheten. Det er en fantastisk jobb, sier Iversen, og forteller at han fikk tilbudet fredag før helgen.

– Jeg ble innkalt til jobbintervju på torsdag. På fredag fikk jeg tilbud. Jeg har hatt en forventning om at tilbudet skulle komme, så jeg hadde fått tenkt litt. Hadde han spurt meg for en måned siden hadde jeg vært mer tvilende, sier han.

Iversen svarer følgende på spørsmål om hva han har å tilføre landslaget.

– Jeg har ikke noe nytt å komme med. Det blir å se om det er ting på individnivå og gruppenivå som kan gjøres bedre. Det er ikke alle som lykkes, så det er noe å ta tak i, sier han.

Iversen snakket ikke med noen av landslagskvinnene før han takket ja til jobben, men sier han vurderte å gjøre det.

– Jeg droppa det, og har forholdt meg til Vidar (Løfshus) med flere. Og jeg tok en runde med familien min. Jeg hadde egentlig ingen betenkeligheter, sier 59-åringen.

Tar permisjon

Landslagstrenerjobben innebærer at Iversen nok en gang må ta permisjon fra Meråker videregående skole, der han har vært med på å fostre en rekke storløpere, blant andre Frode Estil, Tor Arne Hetland, Petter Northug jr., Martin Johnsrud Sundby og Eldar Rønningen. Kontrakten med Norges Skiforbund gjelder i utgangspunktet i to år.

Nå overtar Iversen et landslag som har herjet i en årrekke.

– Det er litt skremmende. Det har vært mange gode resultater, men jeg synes også det har vært litt smårusk i norsk damelangrenn. Målet må være å beholde hegemoniet. Jeg har stor respekt for jobben, sier Ole Morten Iversen.

Jobben som assistent under Iversen blir utlyst.